Zo gaan ze elders om met watersnood

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het was niet zomaar een buitje: eerder deze maand viel in het Chinese Chongqing in een etmaal 26 centimeter regen. De zwaarste regenval ooit sinds 1892, toen de stad begon met het bijhouden van deze gegevens. Ook elders in China slaat het jaarlijkse regenseizoen dit jaar extra hard toe.

De dijken van de op twee na langste rivier, de Huai, barsten bijna uit hun voegen. Honderdduizenden mensen proberen met man en macht het water tegen te houden, maar de grootste overstroming sinds 1954 ligt in het verschiet. Meer dan 1 miljoen Chinees meisjemensen in het gebied zijn al geëvacueerd.

Alarmerende waterstanden
Ongeveer de helft van China – voornamelijk het midden en westen – kampt momenteel met overstromingen. Miljoenen mensen zijn getroffen, in het hele land vielen al meer dan 500 doden en de geschatte schade bedraagt honderden miljoenen euro's. Vorige week kostten aanhoudende regenval en overstromingen in één week alleen al meer dan 150 mensen het leven. Ook in de Yangtze – China's langste rivier – is het waterniveau alarmerend hoog.

Geëvacueerden verblijven in tenten of andere tijdelijke onderkomens, onzeker of zij terug naar huis kunnen. Er is een tekort aan medicijnen, brandstof en voedsel. De regering heeft 805 miljoen renminbi (77 miljoen euro) opzij gezet voor hulp in de hevigst getroffen gebieden, aldus berichten in de staatsmedia, waarin concrete plannen niet worden genoemd.

Hulpverlening
President Hu Jintao en premier Wen Jiabao riepen – tijdens aparte bezoeken aan noodgebieden – lokale overheden op te zorgen voor voldoende voedsel, kleding, medische zorg en heropbouw. De manier waarop lokale overheden daaraan gehoor geven, verschilt per regio. Hoewel de hulpverlening en aanpak van overstromingen is verbeterd, worden slachtoffers soms nog aan hun lot overgelaten. Eerdere overstromingen leidden in sommige plaatsen tot kritiek over inefficiëntie, corruptie en laksheid bij zowel de preventie als wederopbouw na overstromingen.

China valt jaarlijks prooi aan hevige overstromingen, met vaak honderdduizenden slachtoffers, verwoeste huizen en akkers. Veel Chinezen zijn niet verzekerd tegen wateroverlast, uit armoede, onbekendheid met verzekeringsmogelijkheden of onderschatting van de risico's.

Vorig jaar vielen zo'n 2700 doden bij overstromingen. Het maakte 2006 het hevigst getroffen jaar sinds 1998 – een van de dodelijkste zomers, toen overstromingen van de Overstroming ChinaYangtze meer dan 4000 doden eisten. Ruim veertien miljoen mensen verloren huis en haard. Ook de Gele Rivier levert regelmatig problemen: die zorgde onder andere in 1931 en 1887 voor honderdduizenden tot miljoenen overledenen.

Prestigeproject
Een van de meest prestigieuze en beruchte projecten in de strijd tegen het water is China's Drie Kloven Dam. Het prestigeproject moet – naast energie opwekken – overstromingen tegengaan. Maar sommigen twijfelen aan de efficiëntie, bewerend dat de stuwdam juist onzekere ecologische en meteorologische gevolgen oplevert.

Vorig jaar leden enkele van de nu overstroomde gebieden onder extreme droogte, eveneens een jaarlijks terugkerend probleem in bepaalde delen van China. Overheidexperts waren er onlangs in de lokale media snel bij om te verzekeren dat de dam geen schuld kent en dat het allemaal te wijten is aan 'klimaatveranderingen'.

Lees verder bij Trouw

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons