Zimbabwe wijzer

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

LEAD Technologies Inc. V1.01Blogs:

Kubatana is een online community van Zimbabwaanse activisten.

 

This is Zimbabwe: Blog van Sokwanele, een organisatie van de Zimbabwaanse de oppositie en ngo's. Op haar eigen site houdt Sokwanele met behulp van Google Earth het geweld in Zimbabwe bij. Via de kaart kun je ook getuigenissen lezen van mensen die gemarteld zijn.

 

Zimbabwe Today.  Blog van Moses Moyo, het pseudoniem van een Zimbabwaanse journalist die undercover uit Harare zijn blog post.

 

Weblog NIZA: Blog van Pascal Richard, de coördinator van ZimWatch, een samenwerkingsverband van o.a. Niza, FNV Mondiaal en Oxfam Novib. Op het moment zit hij in Zuid-Afrika om vanuit daar de verkiezingen in Zimbabwe te volgen.

 

kaart van geweld in Zimbabwe
Het geweld in Zimbabwe op Google Earth.

 

Wist u dat?

  • De levensverwachting in Zimbabwe is teruggelopen van 60 jaar in 1990 tot 37 jaar in 2007? Dit is onder andere het gevolg van hongersnoden, geweld en HIV/AIDS.
  • Het telefoonnetwerk in Zimbabwe ooit een van de beste in Afrika was? Nu heeft het netwerk te kampen met slecht onderhoud. Er zijn meer dan 100.000 aanvragen voor verbinding én een even groot aantal geïnstalleerde, maar onbenutte lijnen.
  • Zimbabwe negen keer groter is dan Nederland?
  • Engels de officiële taal is in Zimbabwe? Daarnaast worden ook andere talen gesproken zoals Shona en Ndebele.
  • Negentig procent van de Zimbabwanen kunnen lezen en schrijven? Daarmee behoort Zimbabwe tot de top van Afrika. Het aantal mensen dat kan lezen en schrijven neemt echter gestaag af sinds 1995, een trend in meer Afrikaanse landen.

Achtergrond:

 

Waarom heeft Tsvangirai zich teruggetrokken uit de race? Wat gebeurt er nu? En nog tal van vragen waarvan de BBC een handig overzicht heeft gemaakt.

 

Wat is er de laatste dagen in Zimbabwe gebeurd? Reuters Alertnet zet de laatste ontwikkelingen op een rijtje.

 

Waarom klopte de Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai uitgerekend bij de Nederlandse ambassade aan? Achtergrondstuk NRC Handelsblad over de Nederlandse relatie met Zimbabwe.

 

Tsvangirai, van mijnwerker tot volksheld. Portret van Morgan Tsvangirai gemaakt door de NOS.

  

Zimbabwedossier IRIN: IRIN, een nieuwssite van de Verenigde Naties over humanitaire rampen heeft een achtergronddossier over de situatie in Zimbabwe.

 

Het andere verhaal lees je in The Chronicle, de krant die Mugabe goed gezind is.

 

Mensenrechten:

 

Amnesty International schreef een rapport over het geweld in Zimbabwe na de verkiezingen in maart.

 

Human Rights Watch maakte een rapport over Zimbabwaanse vluchtelingen in Zuid-Afrika.

 

 

Tijdlijn Zimbabwe 

  • 1888: Start kolonisatie; de 'British South Africa Company', onder leiding van Cecil Rhodes, start met de ontginning van erts in Zimbabwe. Hij noemt het huidige gebied van Zambia en Zimbabwe naar zichzelf: Rhodesië.
  • 1923: Zuid-Rhodesië (nu Zimbabwe) wordt officieel een Britse kolonie. De blanken krijgen de beste landbouwgronden toebedeeld.
  • 1961: De regering stelt een grondwet in waardoor blanken meer rechten krijgen.
  • 1965: Op 11 november roept de blanke regering de onafhankelijkheid uit van Rhodesië. Groot-Brittannië erkent de wet echter niet en eist meer rechten voor de meerderheid van zwarte inwoners van Rhodesië. De zwarte bevolking komt tegen de blanke regering in opstand, een veertien jaar lange burgeroorlog is het gevolg.
  • 1979: VN sancties en protesten leiden uiteindelijk tot vrije verkiezingen in 1979 en in 1980 tot de onafhankelijkheid. Rhodesië heet voortaan Zimbabwe. Robert Mugabe wordt minister-president.
  • 1980-1999: Mugabe streeft naar een eenpartijstelsel, in strijd met afspraken met Groot-Brittannië, maar in overeenkomst met veel politieke stelsels in andere Afrikaanse landen. Aanvankelijk bloeit de economie op onder het bewind van Mugabe, maar in de jaren negentig neemt de armoede toe en verslechtert de gezondheidszorg.
  • 2000: Mugabe voert landhervormingen in. Hij wil een groot deel van de landbouwgronden in handen van blanken teruggeven aan de zwarte bevolking. Een uittocht van blanke boeren, een verzwakte economie en tekorten aan basisvoorzieningen zijn het gevolg.
  • 2002: Mugabe saboteert de verkiezingen om zeker te zijn van zijn herverkiezing.
  • 2005: Mugabe pakt de sloppenwijken aan, die als een bron van onvrede worden gezien. Meer dan 700.000 woningen worden verwoest, vooral van arme aanhangers van de oppositie.
  • 2007: Begin 2007 loopt de inflatie in Zimbabwe op naar 1600 procent. Deze zou alleen nog maar stijgen.
  • 2008: Er worden briefjes van 5, 10 en 250 miljoen Zimbabwaanse dollars uitgegeven.
  • 2 Maart 2008: Na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen blijkt dat oppositieleider Tsvangirai van MDC de verkiezingen met 48 procent gewonnen heeft. Mugabe is echter niet bereid zijn verlies te erkennen, een tweede ronde vindt plaats op 27 juni.

 

Bronnen: NOS, CIA World Factbook, Wikipedia

 

Lees ook het interview dat OneWorld had met de Zimbabwaanse mensenrechtenadvocaat Arnold Tsunga.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons