Zelfverminking: trend onder Afghaanse vrouwen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Armoede, analfabetisme en geweld tegen vrouwen overheersen nog altijd het leven van de meesten. De leeftijd van de vrouwen ligt tussen de 15 en 20 jaar, een periode waarin zij worden uitgehuwelijkt door hun familie. Soraya Balaigh, directrice van het provinciale departement vrouwen zaken, zegt tegen de BBC dat de verminkingen een wanhopige kreet om hulp zijn. "Deze vrouwen worden onder druk gezet door echtgenoten en schoonfamilie. Met die druk is vaak geweld gepaard. Vrouwen zijn wanhopig en zien geen uitweg meer. Ik ben weleens gesmeekt een vrouw letterlijk uit haar lijden te verlossen in plaats van terug naar huis te sturen.", aldus Soraya Balaigh.

afghanistanwomen2
Foto: CC

Verminking
Dé trend onder zelfverminking is verbranding van delen van het lichaam. Deze gruwelijke manier van zelfpijniging komt dokter Jalili, van het ziekenhuis in Herat, vaak tegen. "Vele vrouwen zeggen tegen hun familie dat het een ongeluk betreft. Dat is dan hun manier om de schaamte van de daad te verbergen", verklaart dokter Jalili. Hij heeft meer dan tachtig gevallen meegemaakt in het afgelopen jaar. Allemaal jonge vrouwen die door verbranding van benen, armen of zelfs hoofd en nek hopen van hun verloofde of man verlost te zijn.

Schokkende uitlatingen
Arganol is zo’n jonge vrouw die al twee keer is geopereerd aan haar brandwonden. Ze heeft een huidoperatie ondergaan aan haar benen en haar nek. "Geweld is een ‘normale zaak’ thuis. Na een ruzie met mijn man ben ik begonnen met de verbrandingen", zegt de 20-jarige Arganol tegen dokter Jalili. "Maar verbranden is niet verstandig, als je een uitweg zoekt, gebruik dan een pistool! Dat is veel minder pijnlijk!"  adviseert Arganol andere Afghaanse vrouwen.

Internationale vrouwendag 2009
Op 8 maart, internationale vrouwendag, is er in Afghanistan een markt georganiseerd waar kunst gemaakt door vrouwen werd tentoongesteld. Honderden mensen hebben de markt bezocht en konden genieten van Afghaanse gerechten, schilderijen en andere decoraties. Organisator Kandigol wilde laten zien dat er vele talenten schuilgaan achter de Afghaanse vrouwen en dat zij dezelfde rechten verdienen als Afghaanse mannen.

Maar de organisatie van Kandigol is realistisch genoeg om te weten dat gelijke rechten ‘wishful thinking’ is. "Velen zullen zich geïsoleerd blijven voelen, en sommigen zullen doorgaan met de gruweldaden aan hun lichamen. Maar wij denken dat kleine stapjes in de goede richting gezet worden voor vrouwenrechten in Afghanistan.", voorspelt Kandigol.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons