WSF experimenteert met wereldwijde actiedag

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WSFTerwijl de Bill Gatesen van de wereld in Davos confereren, houden actievoerders in het Braziliaanse Belem en de Oostenrijkse hoofdstad Wenen alternatieve carnavalsoptochten. Rio de Janeiro organiseert een gratis concert op het strand met bekende zangers en muzikanten uit de favelas. Zelfs in conflictgebieden als Irak, Kenia en Palestina laat de beweging van zich horen.

Nederland doet het wat minder spetterend. "Er zijn twee debatten, eentje in Maastricht en een in Den Haag, maar dat is het volgens mij wel", zegt René Danen, projectleider van het Nederlands Sociaal Forum.

Te diffuus
"Er was weinig animo voor het initiatief hier", zegt Danen. "We vinden het te diffuus. Vorig jaar kwamen we in actie rond de G8 – de bijeenkomst van de grootste acht industrielanden- , en we wachten op een soortgelijke aanleiding om weer in actie te komen." Het Nederlands Forum plant dit jaar in elk geval nog een grote bijeenkomst, maar plaats en datum daarvan liggen nog niet vast.

Bij onze zuiderburen is het animo groter. Het Sociaal Forum in België organiseert op 26 januari een alternatieve wandeltocht door Brussel. Langs het parcours voeren leden als de Belgische tak van Oxfam en de vakbonden ACV en ABVV performances en tentoonstellingen rond thema's als rechtvaardige belastingen, duurzame energie, fatsoenlijk werk in het Zuiden en duurzame energie. Ook in andere Belgische steden staan andersglobalistische activiteiten op stapel.
 

wefbern1fotoglobalinfo
Protesten in Bern tegen het WEF
Foto: Globalinfo

Irak debatteert
In Irak heeft de oproep van het WSF om rond het WEF van je te laten horen voor een betere wereld eveneens gehoor gekregen. Het Hiwar ('Dialoog') Centrum coördineert debatten in minstens drie steden in Iraaks Koerdistan. In het Zuid-Iraakse Najaf vindt misschien een actie plaats tegen de miskenning van de rechten van kinderen. En in Samawa, nog een stad in Irak, kunnen kinderen hun speelgoedgeweren inruilen tegen ballen. 

In de Palestijnse gebieden protesteren Palestijnen, Israëli's en internationale vertegenwoordigers aan de grensovergang van Karni in de Gazastrook en in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever tegen de bezetting van de Gazastrook.

Een ander Kenia is mogelijk
Het Keniaans Sociaal Forum heeft in december een dialoog tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het land opgestart onder de slogan 'een andere Kenia is mogelijk'. Vertegenwoordigers van het Forum zijn naar Molo en Kuresoi gereisd, twee gebieden die zwaar werden getroffen door het geweld na de omstreden verkiezingen van eind vorig jaar. In Kenia vond begin vorig jaar de laatste editie van het Wereld Sociaal Forum plaats; deelnemers waarschuwden toen al voor de dreigende gevolgen van onregelmatigheden bij de verkiezingen.

 

World Social Forum
Het World Social Forum (WSF) werd voor het eerst in 2001 gehouden in de Braziliaanse stad Porto Alegre. De bijeenkomst was bedoeld als tegenhanger voor het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Het WSF brengt vooral vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld samen, die kritisch zijn over de huidige koers die het globaliseringsproces neemt. De belangrijkste slogan is 'Een andere wereld is mogelijk'. irishsocialforumpicture
Het WSF groeide snel uit tot de grootste internationale ontmoetingsplek voor vakbonden, niet-gouvernementele organisaties, sociale bewegingen en actiegroepen. Inmiddels zijn er ook tal van regionale en nationale varianten van het forum opgestaan. In Nederland heeft twee keer een Nederlands Sociaal Forum plaatsgevonden.
De grootste editie van het wereldwijde WSF in het Braziliaanse Porto Alegre in 2005 lokte 155.000 bezoekers. Vorig jaar maakten op het WSF in Nairobi nog 66.000 mensen hun opwachting, maar toch oordeelden veel deelnemers dat de formule van de bijeenkomst aan verandering toe was. Niet veel later besliste het organisatiecomité dat het WSF voortaan om de twee jaar zal samenkomen. Begin 2009 slaat het volgende WSF zijn tenten op in Belem, in het Braziliaanse Amazonewoud.

World Economic Forum

Het World Economic Forum (WEF) is een informeel samenzijn van topbestuurders van de grootste bedrijven ter wereld, presidenten, minister-presidenten en andere politici en geselecteerde intellectuelen en journalisten, in totaal zo'n 2000 personen. Deze jaarlijkse bijeenkomst wordt in het Zwitserse Davos gehouden. Het WEF heeft grote invloed op wereldwijde besluitvorming en is daardoor een machtig adviesorgaan. Volgens de voorstanders is de WEF een ideale gelegenheid voor dialogen en debatten over de grote sociale en economische problemen van de planeet. world_economic_forum_annual_meeting-2007
Volgens de tegenstanders is het WEF een zakenforum, waar de rijkste bedrijven kunnen onderhandelen over deals met andere bedrijven of met politici. Bovendien vinden tegenstanders dat het WEF een niet-democratisch gekozen, maar veel te machtig forum is. Om deze redenen trekken de bijeenkomsten van het WEF regelmatig anti-globalisten.

Dit jaar vindt het WEF van 23 tot en met 27 januari plaats. Op de agenda staan onder meer de kredietcrisis, aandeelhoudersactivisme en de toenemende macht van hedge-, private equity- en staatsfondsen. Ook klimaatverandering, schoon drinkwater, de relatie tussen de islam en het Westen en de torenhoge voedselprijzen zullen aan bod komen.

 

World Social Forum

World Economic Forum

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons