1700 mensen uit Culemborg kochten binnen een paar uur een windmolen via crowdfunding.

Kranten en televisie berichtten vorig jaar over de verkoop van twee windmolens door de Windcentrale. Dit jaar stond het bedrijf dankzij social media en mond-tot-mondreclame in de belangstelling, volgens Harm Reitsma, initiatiefnemer van de Windcentrale. “Daarnaast konden wij geïnteresseerden benaderen voor de verkoop van windmolens, omdat zij hun naam op onze website achterlieten.” Deze aanpak had effect: de windmolen uit Culemborg werd afgelopen zondag binnen een paar uur voor 1,3 miljoen euro verkocht.

Windmolenonderdelen
De windmolens zijn geen eigendom van de Windcentrale. Het bedrijf handelt als tussenpersoon tussen de koper en verkoper. De kopers financieren verschillende onderdelen van de molen (in Culemborg waren dat 6648 onderdelen). Hierdoor wordt windstroom voor kopers betaalbaar en hebben ze geen windmolen in hun achtertuin staan.

De windonderdelen kosten 200 euro en de kopers betalen daarnaast 23 euro per jaar aan onderhoudskosten. In ruil daarvoor krijgen de kopers uit Culemborg twaalf jaar lang gratis stroom uit hun molen. Reitsma legt uit: “Windmolens hebben een levensduur van twintig jaar. De windmolen uit Culemborg is al acht jaar, en heeft dus nog twaalf jaar te gaan. Mocht de windmolen na twaalf jaar nog steeds effectief blijven draaien, dan gaat de stroom uiteraard naar de kopers.”

Vaste prijs
De Windcentrale meent dat deze manier van energie kopen een zeer goedkoop alternatief is voor datgene wat andere (groene) energieleveranciers bieden. “Bij andere energieleveranciers gaat de stroomprijs omhoog als de olieprijs omhoog gaat, zelfs als de stroom wordt opgewekt door windmolens. Dat is natuurlijk gek”, zegt Reitsma.

Bij de Windcentrale staat de prijs vast. Als de stroomprijzen stijgen, is de stroom meer waard en is dat positief voor de kopers. Als de stroomprijs daalt, is de stroom minder waard. Reitsma: “Maar zelfs bij structureel dalende stroomprijzen, zoals 1 procent per jaar, zijn de kopers voordeliger bij ons uit.”

Foto: Flickr

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Genna Bostelaar is een Nederlandse journalist. In 2013 liep ze stage bij OneWorld. Op dit moment schrijft ze voor Young & Fair, een …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

OneWorld-online_banner-600×500 + waaier