Wereld staat stil bij kinderarbeid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

kinderarbeid landbouw
Foto CC

Ieder jaar wordt er op 12 juni – de Internationale dag van de Kinderarbeid – stil gestaan bij massale inbreuk op de rechten van miljoenen kinderen. Meer dan honderd landen geven dit onderwerp deze dag aandacht. Van persconferenties tot toneelstukken en van workshops tot radio- en televisieprogramma´s. Het is een dag die bijdraagt aan de strijd tegen kinderarbeid.

 

Dit jaar staat kinderarbeid in de landbouw in de schijnwerpers. Volgens Jose Maria Sumpsi van de FAO is het 'onacceptabel' dat 132 miljoen kinderen iedere dag worden gedwongen om op het land te werken. Vaak is het land een gevaarlijke plek om te werken. De kinderen worden blootgesteld aan giftige stoffen, extreem hoge temperaturen en moeten werken met zware en gevaarlijke apparaten.

  • Over de hele wereld werken meer dan 250 miljoen kinderen. Per dag neemt dit toe met ongeveer 80.000. De meeste kinderen werken in India.   
  • Elk jaar overlijden er 20.000 kinderen als direct gevolg van kinderarbeid. Nog veel meer worden lichamelijk en/of psychisch ernstig gehandicapt.
  • Kinderarbeid komt vaker voor bij meisjes. Meisjes worden niet alleen gedwongen in de huishouding en prostitutie te werken, ze moeten thuis ook nog allerlei klussen doen.
  • De FAO is onderdeel van de VN. Het bestrijden van de honger is het doel van deze gespecialiseerde organisatie. Het hoofdkwartier is gevestigd in Rome.

Bron: FNV/Global March

 

Armoede 

 

Volgens de FAO is armoede de oorzaak van kinderarbeid. De kinderen moeten werken zodat zij en hun familie kunnen overleven. Doordat de kinderen alleen maar aan het werk zijn, kunnen zij niet naar school. Hierdoor moeten ze de rest van hun leven ongeschoold werk blijven doen. Met dit werk verdien je een stuk minder dan wanneer je een geschoolde baan hebt. Het gevolg hiervan is dat het kind als volwassene ook arm is, waardoor hun eigen kinderen ook niet naar school kunnen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en zal de kinderarbeid niet verdwijnen.

 

Om de kinderarbeid tegen te gaan is er volgens Sumpsi maar één winnende strategie. "We moeten de armoede op het platteland terugdringen, inkomenskansen aanbieden, ons richten op de veiligheid en gezondheid binnen de landbouw en we moeten duurzame ontwikkeling garanderen."

 

Onderwijs

 

Volgens Kaylash Satyarthi – de voorzitter van the Global March Against Child Labour – werkt een goede opleiding preventief tegen armoede. "Het onderwijs is essentieel voor alle rechten. Het is belangrijk voor de gezondheid, voor het verminderen van HIV en AIDS. Het is onmisbaar voor het ontsnappen aan armoede en het bijdragen aan de maatschappij. Zonder onderwijs is het onmogelijk om – welk millenniumdoel dan ook – te bereiken."

 

Dit is het geluid wat je onder de voorstanders van het afschaffen van de kinderarbeid hoort: de extreme vormen van kinderarbeid moeten worden bestreden, de arbeidsomstandigheden verbeterd en de rechten moeten beter worden nageleefd. Er moet tegen worden gevochten omdat kinderarbeid niet alleen het gevolg is van armoede, maar ook de oorzaak ervan.

 

 

FAO

FNV

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons