Wederopbouw Afghanistan bedreigt sneeuwluipaard

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Naar schatting leven er nu nog maar 100 tot 200 sneeuwluipaarden in Afghanistan. Ter vergelijking; Bhutan is drie keer zo klein als Afghanistan, maar heeft een even grote sneeuwluipaardenpopulatie rondlopen. Sinds 2002 geldt voor deze dieren dan ook een volledig stroopverbod in Afghanistan. Desondanks eindigt een Afghaanse sneeuwluipaardenvacht nog regelmatig in de verkoop bij een internationale legerbasis of een toeristenbazaar in de hoofdstad.
 

sneeuwluipaard 8 weken oud
sneeuwluipaard, 8 weken

In Afghanistan staan sneeuwluipaarden inmiddels op de lijst van bedreigde diersoorten. Wie betrapt wordt op het bewust internationaal vervoeren van bont, kan dan ook op een fikse boete rekenen. In de Verenigde Staten kan de straf zelfs oplopen tot een boete van 100.000 dollar en een jaar gevangenisstraf. Toch worden er in talloze Afghaanse winkels – al dan niet verscholen tussen de vele souvenirwinkels- nog steeds bontjassen en vacht verkocht van de bedreigde dieren. De winkeleigenaren mogen vooral internationaal personeel tot hun klantenkring rekenen. “Vooral militairen, medewerkers van hulporganisaties en vele andere buitenlandse bezoekers van de bazaars, behoren tot de trouwe kopers van sneeuwluipaardenbont,” vertelt Clayton Miller, milieuadviseur van de ambassade van de Verenigde Staten in Kaboel aan persbureau Reuters.

Duur jasje
“Als je dit probleem snel wilt aanpakken, moet je je op de vraag richten,” legt Miller uit. “De prijs van sneeuwluipaardenbont loopt op tot zo’n 1.500 dollar. En dat is veel meer dan de meeste Afghanen zich kunnen veroorloven. De mensen die wel genoeg geld om dit soort spullen te betalen, komen dus meestal niet uit Afghanistan,” zegt Miller. Daarom zijn hij en het Wildlife Conservation Society vorig jaar begonnen om onder meer militairen -vooral leidinggevenden- te leren hoe zij bont van bedreigde diersoorten kunnen herkennen. Miller wijst er overigens op dat het leger zeer behulpzaam is in de bestrijding van de handel. Vanwege de gestructureerde werkwijze van het leger, is het makkelijker om de

2
Hulp van het leger

boodschap over te brengen, zegt doctor Peter Smallwood, directeur van de Wildlife Conservation Society in New York.

“Het ingewikkelde gedeelte,” zegt Smallwood, “is de boodschap overbrengen aan de rest van de internationale gemeenschap die in Afghanistan aan wederopbouw werkt. Maar ook daar zijn we mee bezig,” vertelt hij. Maar toch is hij niet heel positief. “Omdat het aantal sneeuwluipaarden nu al zo laag is, kan ik niet zeggen dat als we dit onderdeel hebben aangepakt, de rest ook in orde komt. Als we nu nog tien dieren verliezen kan dit namelijk wel tien procent van de populatie zijn,” licht hij toe. “Voorlopig blijft de bedreiging voor de sneeuwluipaarden dus helaas nog bestaan.”

Naast de stroperij zijn de verwoesting van de infrastructuur, het verhuizen van vluchtelingen, moderne wapens, extreme armoede en gebrek aan rechtshandhavinginstanties, opgeteld bij droogte en ontbossing factoren die de flora en fauna van Afghanistan hebben geruïneerd. Miller vindt de situatie zeer droevig. “Vroeger had Afghanistan meer grote katsoorten dan heel Afrika. Tegenwoordig is de enige katsoort die daar niet bedreigd is, de huiskat.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons