Waar blijven de Eritrese vluchtelingen?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Al een aantal jaar vormen Eritreeërs de grootse groep asielzoekers en migranten die aankomen in Italië. In 2016 halveerde dat aantal en dit jaar loopt het aantal nog verder terug. En dat terwijl er aan de situatie in Eritrea niks is veranderd. Wat is er aan de hand?

Waar in 2016 tussen de 48.000 en 60.000 Eritrese asielzoekers verwacht werden in Europa, kwamen er slechts 20.000 mensen aan. Dit jaar kwamen er nog geen 500 aan. En dat roept vragen op, aangezien de omstandigheden waaronder mensen leven in het land nauwelijks tot niet zijn verbeterd. 

Er moet dus een andere oorzaak zijn voor de plotselinge daling van het aantal mensen dat vlucht uit Eritrea naar Italië. Nemen Eritreeërs mogelijk andere routes? Dat lijkt onwaarschijnlijk. Het aantal mensen die de noordelijke route via Egypte en Israël neemt is namelijk heel laag gebleven door de muur bij de grens. En ook het aantal mensen die naar de golfstaten of Zuid-Afrika vluchten, blijft constant.

In Libië kunnen we de oorzaak van de daling ook niet vinden. Migranten en asielzoekers uit andere Afrikaanse landen blijven namelijk met dezelfde getallen de oversteek maken van Libië naar Italië. NGO’s zoals Amnesty International en UNHCR maken zich erge zorgen over de Eritrese vluchtelingen in Sudan en dringen de EU erop aan om geen geld te sturen naar Sudan.

Eerder zei Judith Sargentini, Europarlementariër van GroenLinks, tegen de Britse krant The Guardian dat Europa eens goed zou moeten nadenken over de samenwerking met Sudan en zich zou moeten afvragen of het financieren van de immigratie en grens managementtrainingen aan Sudan niet de mensenrechten schendingen door de Sudanese overheid jegens vluchtelingen legitimeert. In februari dit jaar werden 65 Eritrese vluchtelingen door de Sudanese autoriteiten lastiggevallen, geslagen en gedeporteerd naar het land van herkomst. Eerder, in Mei 2016 deporteerde Sudan 442 Eritrese vluchtelingen naar Eritrea. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Sudanese autoriteiten Eritrese vluchtelingen, die soms al geregistreerd staan, deporteert naar Eritrea.

Of het aantal Eritreeërs die naar Europe komen grotendeels te wijten is aan het EU migratie beleid is nog moeilijk te zeggen, alhoewel het wel lijkt dat het in ieder geval één reden is voor het dalende cijfer. 

Foto: Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons