VS scharen zich achter schone energie in Azië

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) is medeorganisator van het Asia Clean Energy Forum, een driedaagse conferentie die duurt tot 28 juni. Zo'n driehonderd specialisten komen in het hoofdkwartier van de Aziatische Ontwikkelingsbank in Manilla met aanbevelingen voor schone energie voor de Aziaten.

Aanmoedigingsmaatregelen
De Aziatische Ontwikkelingsbank, waarvan de VS een belangrijke aandeelhouder zijn, presenteert er een reeks aanmoedigingsmaatregelen. De Bank verhoogt haar jaarbudget voor programma's rond schone energie tot een miljard dollar. Vorig jaar kende de Bank in totaal voor 8,5 miljard dollar aan leningen toe. "We gaan schone energie, opslag van en belasting op broeikasgassen actief promoten", zei voorzitter Haruhiko Kuroda dinsdag bij de opening van het forum.

Momenteel haalt Azië 70 procent van haar energie uit fossiele brandstoffen. Meer dan een miljard Aziaten, waarvan meer dan 600 miljoen overleven op minder dan een dollar per dag, hebben geen toegang tot andere energiebronnen. Azië stoot momenteel een kwart van alle broeikasgassen ter wereld uit, de VS een ander kwart. Energie1

Hoge kosten en risico's
Twee maanden geleden kwam de Aziatische Ontwikkelingsbank met een programma voor cofinanciering, kennisuitwisseling en risicospreiding met Japan en Australië. Er komen op korte termijn nieuwe kredietvormen waarmee plaatselijke Aziatische banken projecten voor schone energie kunnen financieren. Tot nog toe deinsden die banken daarvoor terug, omdat ze het risico en de kosten te hoog vonden.

Critici, waaronder het Bank Information Centre (BIC), een waakhond van internationale leeninstellingen in Washington, wil eerst zien dat dit meer is dan mooie woorden. Ze wijzen erop dat de Bank tegelijk leningen blijft uitschrijven aan olie-, gas- en steenkoolprojecten.

Energiecentrales
Het Internationale Energieagentschap schat dat de Aziatische regio tussen nu en 2030 vier tot vijf miljard dollar aan nieuwe energie-infrastructuur nodig heeft. De verwachting is dat de meeste investeringen naar elektriciteit zullen vloeien, vooral naar energiecentrales op basis van kolen. Die horen bij de meest vervuilende energiebronnen ter wereld.

"Er moet nu actie komen", zei het hoofd van de USAID-missie in Azië, Oliver Carduner. "Daarmee kunnen we voorkomen dat het in de toekomst nog veel duurder wordt." USAID waarschuwde drie weken geleden in een rapport dat de zes grootste Aziatische landen tegen 2030 meer dan drie keer zoveel van het broeikasgas koolstofdioxide zullen uitstoten dan nu. Maar als Azië op grotere schaal alternatieve energiebronnen zoals wind, zon en biodiesel gebruikt, kan het de toename beperken tot een kwart meer dan het huidige niveau.

Maar met name China wijst erop dat de huidige vervuiling in grote mate te wijten is aan tientallen jaren industriële activiteit van de rijke landen, vooral de Verenigde Staten, 's werelds grootste uitstoter van koolstofdioxide.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons