VN: ‘Obstakels voor Millenniumdoelen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon haalde enkele positieve resultaten aan: de kindersterfte is met drie miljoen kinderen per jaar verminderd, twee miljoen mensen worden nu bijkomend behandeld tegen aids en er gaan miljoenen meer kinderen naar school. Bovendien is de macro-economische situatie verbeterd: sinds 2000 groeit de economie van het Afrikaanse continent gemiddeld met 5 procent.

Maar die positieve resultaten komen in gevaar door nieuwe obstakels: de hoge voedselprijzen, de dreigende recessie in de VS, de stijging van olieprijzen, de daling van de ontwikkelingshulp en het tekort aan medisch personeel in ontwikkelingslanden.

Josette Sheeran, directrice van het Wereldvoedselprogramma (WFP), sprak over een 'nieuw tijdperk van de honger'. Heel wat landen, met name in Afrika, zullen er niet in slagen het aandeel mensen met honger te halveren tegen 2015 zoals Millenniumdoel 1 beoogt. Het WFP vroeg vorige maand 500 miljoen dollar (322,6 miljoen euro) voor campagnes tegen de honger in 2008. De hoge voedselprijzen brengen niet alleen hulporganisaties in problemen, ze leidden al tot rellen en betogingen in Burkina Faso, Ivoorkust, Egypte en Kameroen. Sinds januari 2008 is bijvoorbeeld rijst op de internationale markten 20 procent duurder geworden.

Thoraya Ahmed Obaid, directrice van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA), noemde de moedersterfte de meest 'trieste en shockerende' vorm van ongelijkheid tussen rijk en arm. 'De globale impact van de moeder- en kindersterfte wordt geschat op 15 miljard dollar (10 miljard euro) per jaar aan verloren productiviteit.' Een van de grote problemen om de moedersterfte aan te pakken is het tekort aan geschoold medisch personeel in ontwikkelingslanden. Afrika en Azië hebben meer dan 4 miljoen verplegers en verpleegsters nodig. Er is een onmiddellijk tekort aan 334.000 vroedvrouwen.

Volgens Obaid volstaan 6 miljard dollar (3,9 miljard euro) per jaar om iets te doen tegen kinder- en moedersterfte Dat is volgens haar evenveel als de wereld gedurende anderhalve dag uitgeeft aan wapens. 'Is het niet ongelofelijk dat anderhalve dag defensie-uitgaven volstaan om elk jaar de levens te redden van een half miljoen moeders en acht miljoen pasgeborenen?' vroeg ze zich af.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons