De Myanmarese keuken kent vele curry's, niet vaak met vlees (het aantal vegetariërs in het Boeddhistische land is groot). Vis en garnalen worden wel gebruikt. Rijst is een belangrijk onderdeel van de hoofdmaaltijd.

Voor 6-8 personen.

Myanmar viscurry

Ingredienten
8 hele vissen, schoongemaakt
1 tl kurkumapoeder
2 el vissaus (1 voor de marinade en 1 voor de curry)
2 grote uien, gesneden
10 tenen knoflook, gesneden
1 tl gesneden gember
1 tl chilipasta
2 tl paprikapoeder
1 grote tomaat, gesneden
3 el tamarinde ap (plet de tamarinde en zeef het, haal de draadjes en zaadjes eruit en voeg het hete water toe aan de pulp)
Water (ongeveer 200 ml)
1 tl zout
150 ml pindaolie
3 of 4 thaise chili
Een handje schone koriande

Bereidingswijze
Marineer de vissen met kurkumapoeder, vissaus en zout. Zet het tien minuten aan de kant.

Verwarm de olie in de pan en bak de uien, gember en knoflook 10 minuten. Wanneer ze zacht zijn, voeg je chilipasta en paprikapoeder toe. Wanneer het goed ruikt, voeg je de gesneden tomaten en 50 ml water toe.

Na een paar minuten voeg je nog eens 50 ml water toe en laat het 5 minuten sudderen. Zet daarna het vuur zacht.

Viscurry Myanmar

Voeg de vis toe en bedek het een paar minuten. Voeg daarna de rest van de vissaus, het tamarindesap en 100 ml water toe. Bedek het en laat het 5 minuten sudderen. Draai de vissen voorzichtig om en kook ze nog 5 minuten door tot de vis klaar is. Wanneer de olie van de jus tevoorschijn komt, voeg je de Thaise chili en koriander toe. Zet daarna het vuur uit, bedek het nog eens en wacht 5 minuten.

Serveer het gerecht met rijst en tomatensalade. 

Tomatensalade

Ingrediënten

Voor knapperige uien en olie:
1 medium ui, dun in de lengte gesneden
5 el pindaolie

Voor de salade:
2 tomaten, dun gesneden
2 rode tomaten, dun gesneden
2 groene pepers, dun gesneden
1 kleine sjalot, eventueel dun geneden
1,5 el vissaus
1,5 el gedroogde garnalen,
1 el geroosterde pinda’s, gesneden
1,5 el frituurolie
Eventueel korianderblaadjes

Bereidingswijze

Tomatensalade Myanmar

 

Giet de olie in de pan. Verwarm de olie en bak de ui tot ze goudkleurig zijn. Haal ze daarna uit de olie en zet ze aan de kant.

Stop alle salade-ingrediënten, ook de uien, in een grote schaal. Mix de salade, controleer de smaak en strooi wat van de overgebleven knapperige uien en de blaadjes koriander erover heen voordat je hem serveert. 

[[{“fid”:”40289″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Viscurry Myanmar”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Viscurry Myanmar”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Myanmar”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Eet smakelijk!

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief