Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vijf triljoen stukjes plastic drijven rond in onze oceanen. Wetenschappers berekenden onlangs voor het eerst de exacte omvang van de watervervuiling op onze planeet na een zesjarige studie, schrijft de Guardian.  “Je haalt een visnet gedurende een half uur door het water en dan zit er meer plastic dan levende organismen in.”

De – bij wijze van spreken – ontelbare stukjes plastic, meestal niet groter dan vijf millimeter, zijn samen goed voor een gewicht van bijna 269 duizend ton en vormen in de oceanen enorme drijvende afvaleilanden. Zo heeft het grootste afvaleiland, dat in de Stille Oceaan drijft, een oppervlakte gelijk aan de Amerikaanse staat Texas.

Julia Reisser, één van de betrokken onderzoekers, beschrijft haar onderzoek naar de afvaleilanden: “Het was net alsof ik door een plasticsoep zeilde. Het is een heel verontrustend probleem dat naar verwachting alleen maar erger wordt.”

Grotere stukken plastic zijn niet alleen gevaarlijk voor dieren die erin kunnen stikken, ook de mens krijgt de plasticproblematiek letterlijk op zijn bordje: “Vissen krijgen plastic binnen, en die met plastic gevulde vissen komen op ons bord terecht”, aldus Reisser tegen The Guardian.

De onderzoekers denken dat de hoeveelheid plastic in de oceaan voorlopig toe zal nemen, aangezien ook de productie van wegwerpplastic in de vorm van tasjes en verpakkingen toeneemt. Ze roepen beleidsmakers op om producenten van dergelijke materialen verantwoordelijk te houden voor het afval dat ze produceren.

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief