Verzet tegen ‘politisering’; Europese ontwikkelingshulp

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Europese vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Catherine Ashton, wil dat het Europese ontwikkelingsbeleid straks onder de nieuwe External Action Service (EAS) van de EU gaat vallen.

Te politiek

Ontwikkelingsorganisaties trekken aan de bel. "Als deze veranderingen doorgaan, zullen politieke belangen boven armoedebestrijding komen te staan," aldus Mariken Gaanderse van Icco. Het ontwikkelingsbeleid valt nu nog onder de Europese Commissie. De External Action Service zal echter gaan werken als een soort Buitenlandse Zaken van de EU. De organisaties vinden dat het ontwikkelingsbeleid niet door zo’n politiek orgaan moet worden beheerd.

Catherine Ashton
Catherine Ashton
Foto: Europees Parlement

Simon Stocker van Eurostep, de seculiere Europese hulpcoalitie, waarschuwt voor een "politisering van de hulp". De organisaties zijn bang dat door deze verandering, de lidstaten een te grote vinger in de pap krijgen van het ontwikkelingsbeleid. Daardoor zouden nationale "minder altruïstische" belangen voorrang kunnen krijgen op het echte doel: armoedebestrijding. "Het gaat hier om de vraag: wie bepaalt?" legt Gaanderse uit. "Op deze manier kan ontwikkelingssamenwerking als geopolitiek hulpmiddel gebruikt worden. Dan sla je de plank mis."

Verdrag van Lissabon
De ontwikkelingsorganisaties, waaronder Icco, hebben advies gevraagd aan een Brits advocatenkantoor. Volgens de juristen is het plan niet toegestaan onder het Verdrag van Lissabon van de EU. De rol van de EAS is daarin beperkt tot ‘Algemeen Buitenlands beleid en Veiligheidsbeleid’. Ontwikkelingssamenwerking valt daar niet onder, stellen de organisaties.

Volgens een hoge EU-ambtenaar past het voorstel van Catherine Ashton wel degelijk binnen de regels van het Verdrag van Lissabon. "Wat de ngo’s vergeten, is dat het ontwikkelingsbeleid hoe dan ook gebaseerd wordt op het Europees Ontwikkelings Fonds. De regels van dat fonds zullen niet veranderen, armoedebestrijding zal voorop blijven staan." Ook stelt hij dat het onvermijdelijk is om ontwikkeling in een

De External Action Service is een nieuwe institutie binnen de Europese Unie, die gevestigd is sinds 1 december 2009. Het dient als ministerie van Buitenlandse Zaken van de EU. De formatie van de EAS is nog aan de gang.

politieke context te zien. "Je kunt geen ontwikkeling in Soedan of Somalië bereiken als je de politieke context vergeet."

Mariken Gaanderse onderschrijft dat ontwikkelingssamenwerking verbonden is met politiek. "Maar," zegt zij, "beslissingen over ontwikkelingshulp horen niet bepaald te worden door politieke zaken."

Foto boven: EU ontwikkelingsproject in Togo, Erik Cleves Kristensen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons