Vrouwen in de sloppenwijken van de Braziliaanse stad Nova Iguaçu, ten noorden van Rio de Janeiro, hoeven geen groenten meer te kopen. Die verbouwen ze nu zelf. De tuinen, die elk ongeveer 1000 vierkante meter zijn, liggen op plaatsen die voorheen niet gebruikt werden.

De verbouwde groente is in eerste instantie bedoeld voor eigen consumptie. Wat overblijft, zo’n 70 procent, wordt verkocht via de centrale organisatie Univerde. 22 gezinnen zijn daar inmiddels lid van. “Het is geweldig om elke dag verse groente mee naar huis te kunnen nemen voor je kinderen”, zegt Joyce da Silva, een van de leden. “We hoeven buiten het seizoen niet meer bij te kopen. Voordat ik me hierbij aansloot, paste ik alleen thuis op de kinderen. Nu ben ik financieel onafhankelijk en zijn onze levensomstandigheden verbeterd. We zijn er in alle opzichten beter van geworden.”

Foto: Fabiana Frayssinet/IPS

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief