Verloren dromen in China

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het wonder van China’s economische groei leidt niet bij iedereen tot nieuwe hoop. In hun zoektocht naar een baan raken steeds meer jonge Chinezen gedesillusioneerd.

Hoewel China hard op weg is ’s werelds grootste economie te worden, hebben steeds minder Chinezen het gevoel te delen in die voorspoed. Onder de jaren tachtig-generatie heerst een gevoel van desillusie. Ondanks hun hoge opleiding slagen velen er niet in een geschikte baan te vinden. De malaise wordt versterkt door berichten dat de economische groei van China gaat vertragen. De afname zou volgens economen twee miljoen banen kunnen kosten in een tijd dat een recordaantal Chinese afgestudeerden op zoek is naar werk. 

Ook voor degenen die wel werk vonden, zijn de omstandigheden niet ideaal. Veel jonge Chinezen met kantoorbanen in grote steden blijken ongelukkig. Ze moeten zich staande zien te houden in een situatie van torenhoge huurprijzen, stijgende kosten voor basisproducten en druk van familie. Vanwege de eenkindpolitiek zijn zij degenen die in het levensonderhoud van ouders en familieleden moeten voorzien.

In totaal leven zo’n drie miljoen jonge Chinese professionals in sloppenwijkachtige omstandigheden in de stedelijke buitenwijken. Ze staan bekend als ant tribes: mierenstammen. Wetenschapper Lian Si verzon de term. “Deze groep deelt iedere overeenkomst met de mier”, aldus Lian. “Ze leeft in kolonies in benauwde ruimtes. Ze is uitermate intelligent en hardwerkend, maar tegelijkertijd anoniem en onderbetaald.” Het begrip wordt door veel Chinezen herkend en leidde zelfs tot een televisieserie: Struggle of the Ant Tribe.

Lees meer: Al Jazeera

Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons