Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Nadine Gary, woordvoerster voor de hulporganisatie Clitoraid die de kliniek runt, zegt dat het een idee is van de voormalige journalist en coureur Rael. “Rael kwam erachter dat er veel campagne gevoerd is om besnijdenis te voorkomen, maar dat er nog niets is gedaan voor vrouwen die al besneden zijn.”

De poging tot het starten van een kliniek levert een omzichtig antwoord op van lokale ambtenaren en verzet van religieuze leiders in Burkina Faso. Critici waarschuwen voor een lange geschiedenis van interventies die mislukt zijn doordat organisaties geen rekening hielden met de lokale cultuur.

Lokale ambtenaren zijn bang dat vrouwen onder druk worden gezet om zich aan te sluiten bij het Raëlisme, de religie van Rael.  René Segbo, de Burkinese minister van Gezondheidszorg maakt zich ook zorgen. “De operaties die ze willen doen zijn goed, maar het is niet juist om medische problemen te gebruiken voor het bekeren van kwetsbare vrouwen.”

Door het ontbreken van vergunningen is de kliniek nog niet officieel geopend. Volgens Clitoraid zijn, ondanks de afwezigheid van vergunningen, al veel vrouwen succesvol geopereerd.

Het volledige artikel uit The Guardian vind je hier.

Foto: Flickr cc

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)