In Italië, Bulgarije, Macedonië, Griekenland en Servië zijn duizenden hectaren bos in de as gelegd. Mede door de afgelopen droge winter is het brandgevaar groot, maar in veel gevallen wordt ook brandstichting vermoed en er werden verscheidene arrestaties verricht.

Nauwelijks te harden
In Griekenland bereikte de temperatuur in de buurt van Athene de 45 graden, net onder de 46 die bij de vorige hittegolf in juni werd gemeten. In de hoofdstad was het mede door de luchtvochtigheid en vervuiling nauwelijks te harden voor bewoners en toeristen, onder wie pas gearriveerden uit het door overstromingen geplaagde Groot-Brittannië.

De Griekse autoriteiten hebben meer dan duizend extra brandweerlieden in dienst genomen en laten de bossen 24 uur per dag controleren op mogelijke brandhaarden.

In Macedonië bestreden zo'n tweeduizend brandweerlieden tientallen branden in bossen bij de zuidelijke stad Bitola, die twee dagen geleden net niet in vlammen opging. Het crisiscentrum sprak van een van de ergste brandseizoenen ooit.

In Hongarije zeiden de autoriteiten dat de hoge temperaturen van de afgelopen dagen de dood van honderden ernstig zieken heeft versneld.

Lees verder bij Trouw

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief