Toiletpapier “grootste exces van deze tijd”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het zachte toiletpapier, dat uit meerdere laagjes bestaat, is een aanslag op het milieu door de grote hoeveelheden chemicaliën die bij het productieproces gebruikt worden. Het grootste probleem is echter de enorme vraag naar vers gekapt hout, die een vernieling van bosgebieden met zich meebrengt en de klimaatverandering in de hand werkt. "Dit is een product dat we amper drie seconden lang gebruiken, maar waarvan de ecologische gevolgen dramatisch zijn", zegt wetenschapper Allen Hershkowitz van de Natural Resources Defence Council. "De volgende generaties zullen ons toiletpapier als een van de grootste excessen van deze tijd zien. Toiletpapier maken van vers gekapt hout is een stuk erger dan met een Hummer rijden wat de gevolgen voor het klimaat aangaat."

Karton
toiletpapierDe milieuorganisatie Greenpeace is een campagne gestart om het bewustzijn rond toiletpapier in de VS aan te wakkeren. "In de VS bestaat nog altijd de mythe dat gerecycled toiletpapier van een lage kwaliteit is, dat het aanvoelt als karton en onmogelijk te gebruiken is", zegt Lindsey Allen van Greenpeace in de Britse krant The Guardian.

Bossen die door de tissueproductie ernstig te lijden hebben, zijn te vinden in Rusland, de Baltische staten, Brazilië, Chili, Indonesië en Zuid-Afrika. De markt van het toiletpapier is erg competitief en de fabrikanten doen er alles aan om hun producten als de zachtste en meest luxueuze aan te prijzen. Papiergigant Kimberly-Clark spendeerde in het derde kwartaal van 2008 alleen al 25 miljoen dollar om Amerikanen te overtuigen een zacht papiertje te gebruiken.

Jaarlijks 22 miljard rollen
In Europa voerde het Wereldnatuurfonds enkele jaren geleden een gelijksoortige campagne. Uit een onderzoek van de organisatie was gebleken dat elke Europeaan jaarlijks zo’n 13 kilogram toiletpapier gebruikt, wat voor de EU neerkomt op een totaal verbruik van zo’n 22 miljard rollen per jaar. Slechts 40 procent van het toiletpapier wordt momenteel gerecycled.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons