‘Thais anti-drugsbeleid slaat plank volledig mis’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Amornchai Trikunakornwong is werkzaam bij het Narcotics Control Centre in Thailand. "We onderscheppen de laatste tijd steeds grotere hoeveelheden drugs," vertelt hij aan persbureau Al Jazeera. "Steeds vaker komen we pakketen van meer dan een ton pillen tegen." Ook op kleine schaal worden er inspecties gehouden. Op straat worden jongeren gecontroleerd op drugsbezit. Maar niet alleen bezit leidt tot arrestatie. In kleine urinemonsters wordt getest of er sporen van ‘ya ba’ te vinden zijn.

thaise soldaten
Thaise soldaten (cc)

Aanpassen en gehoorzamen
Mensen die gepakt worden voor drugsgebruik, worden ondergebracht in één van de 86 zogeheten rehabilitatiecentra. Hierbij maakt het niet uit of het om een incidentele gebruiker of een verslaafde gaat. De regels zijn voor iedereen hetzelfde: aanpassen en gehoorzamen.

De centra worden geleid door het leger. Bij aankomst wordt het hoofd van de jongeren kaalgeschoren en tijdens het verblijf moet fysieke en mentale training de jongeren van hun verslaving afhelpen. Majoor Krissada Shifra erkent dat de methode niet altijd effectief is. "Tijdens hun verblijf hier kunnen de jongeren alles aan, maar als ze weer in hun eigen omgeving zijn, laten invloeden van buitenaf ze weer uitglijden."

De internationale gemeenschap zet grote vraagtekens bij deze methode. Mensen die in de centra werken zijn vaak niet of nauwelijks deskundig op het gebied van drugsgebruik en verslaving. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie valt zestig tot vijfennegentig procent van de jongeren weer terug in hun oude gewoonten als ze het centrum verlaten.

Een andere aanpak
In Maleisië kennen ze een andere aanpak die succesvoller lijkt te zijn. Hier worden steeds meer rehabilitatiecentra vervangen door ‘cure and care’-klinieken. Patiënten komen hier vrijwillig naartoe en ze worden door deskundigen begeleid. "Verslaving is een ziekte en daarom moeten verslaafden als patiënten behandeld worden," aldus Zaraidah Mohamed van het Nationaal Antidrugs Bureau. "We moeten de mensen genezen en voor ze zorgen. Militaire training lost het probleem niet op, het zijn geen criminelen."

"Ik zou liegen als ik zei dat ik nooit meer aan drugs denk," vertelt Nurul Izwani, die in een van de Maleisische klinieken verblijft. "Soms verlang ik er weer naar. Dan denk ik ‘ik heb al heel lang geen drugs gebruikt’, maar hier worden we de hele dag beziggehouden met activiteiten en we krijgen veel therapie. Ik ben heel dankbaar dat ik een tweede kans heb gekregen."

Discussie
Volgens Nicolas Thomson, onderzoeker aan de Johns Hopkins Universiteit, is het al lang duidelijk dat de Thaise aanpak niet werkt. "Jonge mensen die hun hele leven nog voor zich hebben worden weggenomen van de maatschappij om gestigmatiseerd en gedesillusioneerd te worden. Er zijn andere mogelijkheden, maar de regering moet hier ook een rol in spelen. Er moet een discussie op gang komen waardoor erkend wordt dat gedwongen detentie en gedwongen behandeling niet effectief zijn."

Nieuwe Premier
Inmiddels zijn er op 3 juli verkiezingen geweest in Thailand. Winnares is Yingluck Shinawatra van de oppositie partij van de huidige minister-president Ahbesit Vejjajiva. Shinawatra staat erom bekend veel weerstand te geven aan het leger. Of haar minister-presidentschap ook gevolgen zal hebben voor het anti-drugsbeleid is niet bekend.

Foto Boven: Valerie Everett (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons