Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nieuwe schoolboeken die ter goedkeuring voorliggen in Texas bevatten heel wat onjuistheden over de klimaatverandering om conservatieve politici niet voor het hoofd te stoten. Dat blijkt uit een analyse door het National Center for Science Education (NCSE). 

“Wetenschappers zijn het eens dat het klimaat op aarde verandert”, stelt een van de boeken van uitgeverij McGraw-Hill. “Maar ze zijn het niet eens over de oorzaken van die verandering.” Het is maar een van de vele onjuistheden in de nieuwe Texaanse schoolboeken, want 97 procent van de klimatologen die actief publiceren over het onderwerp is het erover eens dat de menselijke uitstoot van broeikasgassen de belangrijkste oorzaak is.

Een ander boek voor de lagere school, van uitgeverij Pearson, stelt uitspraken van twee niet-wetenschappelijke medewerkers van het Heartland Institute tegenover de bevindingen van het Internationaal Klimaatpanel van de VN (IPCC). Het Heartland Institute is een rechtse denktank die gefinancierd wordt door oliebedrijven en de tabaksindustrie, terwijl het IPCC uit honderden klimaatwetenschappers uit de hele wereld bestaat.

Debat voorbij
“Het wetenschappelijke debat over de vraag of er een klimaatverandering is, en wie daarvoor verantwoordelijk is, is al jaren voorbij” zegt Minda Berbeco, directeur Beleid bij het NCSE. “De klimaatverandering is een cruciaal onderwerp dat de toekomstige burgers van Texas zullen moeten begrijpen en aanpakken. Ze verdienen daarvoor schoolboeken die de wetenschap ondersteunen en hen voorbereiden op de uitdagingen”.

Ook Kathy Miller, voorzitter van het Texas Freedom Network Education Fund, vindt dat er veel te veel fouten in de boeken staan. “In te veel gevallen zien we uitgevers die de feiten verdoezelen en zelfs verdraaien om de politici die hun boeken moeten goedkeuren niet voor het hoofd te stoten”, zegt Miller. “Maar de kinderen van Texas verdienen boeken die gebaseerd zijn op feiten, niet op politieke kleur.”

Brief
Het is niet de eerste keer dat uitgevers van schoolboeken in Texas kritiek krijgen. Vorig jaar, toen nieuwe wetenschapsboeken werden voorgesteld, stuurden meer dan vijftig wetenschappelijke en educatieve organisaties een open brief naar de Texaanse Raad voor Onderwijs.

Het NCSE en TFN Education Fund roepen de uitgevers ook nu op om de problematische passages ter herzien. Donderdag houdt de Texaanse Raad voor Onderwijs een eerste hoorzitting, in november is de uitspraak voorzien

logo-IPS1

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief