“Meer dan een miljoen Britse huishoudens zijn niet goed aangesloten op het riool waardoor afvalwater direct in de rivier terechtkomt in plaats van dat het naar een waterzuiveringsinstallatie gaat”, legt hoofdonderzoek David Lerner het probleem uit op de site van de universiteit. De kosten zijn vaak te hoog om te onderzoeken op welke plekken dit gebeurt en daarom biedt de tampon uitkomst. “Deze methode is goedkoop en succesvol.”

Met de studie vonden de onderzoekers uit dat een katoenen tampon ongezuiverd riool- en oppervlaktewater kan opsporen. Een tampon absorbeert bleekmiddelen die worden gebruikt in wc-papier, wasmiddelen en shampoos. Wanneer een tampon hiermee doordrenkt is, geeft hij zo’n dertig dagen licht onder een UV-lamp.  

Door deze nieuwe methode kan gericht gezocht worden naar huishoudens die niet goed aangesloten zijn op het riool. Daarnaast is het goedkoper en sneller dan andere technieken.  

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief