Succesvolle indiaanse aanpak tegen kindsoldaten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Als een lid van onze inheemse gemeenschap afstand van ons neemt, dan is het alsof een deel van ons lichaam wordt meegenomen. Net als dat een aanval op iemand van ons aanvoelt als een aanval op de hele groep", zegt Jorge Arias tegen een verslaggever van de Latin American Herald Tribune. Hij is leider van de Association of Indigenous Councils of Northern Cauca (ACIN).

Colombia telt zo’n 45 miljoen inwoners, waarvan 1,1 miljoen indianen. Net als veel andere Colombiaanse plattelandsbewoners zijn ze erg kwetsbaar voor geweld van de guerrillabewegingen. Het komt regelmatig voor dat rebellengroepen jongeren uit de indiaanse gemeenschappen rekruteren. Om hoeveel kinderen het gaat is onduidelijk, volgens schattingen zou tot 45 procent van de rebellenbeweging bestaan uit kinderen onder de 18. De Farc heeft tussen de 9000 en 12000 strijders.

Onderhandelen
Arias:  "Zodra een familie een vermist kind bij ons meldt gaan we met de hele indiaanse gemeenschap op zoek. Dat is altijd een moeilijke klus, maar we stoppen pas als we die persoon gevonden hebben."

Zodra het verdwenen kind teruggevonden is gaan ze in overleg met de rebellenleiders in de veelal afgelegen gebieden. "Het is een strategie die alle leden van de Indiaanse gemeenschap gebruiken. Omdat we niet met geweld onze kinderen terugeisen zijn er ook geen vergeldingsmaatregelen van de rebellen", zegt Jorge Arias. Van de 38 teruggekomen Indianen gaat het om 20 jongeren onder de 18, de anderen waren allen niet ouder dan 25.

Hoewel de ACIN tot nu toe alleen voor jonge indianen heeft gepleit roept ze wel de gewapende groepen in Colombia op om alle weerloze burgers, met name minderjarigen, buiten de gewapende conflicten tussen hen en de regering te houden.

Foto boven: soldaat in de jungle (cc) Erikschmidt

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons