UNESCO heeft het eeuwenoude Subak-irrigatiesysteem op Bali uitgeroepen tot werelderfgoed. De boeren hopen dat deze beslissing de regering dwingt om het systeem beter te onderhouden, zodat het behouden blijft voor de toekomst.

Uitbreiding van de toeristensector en gebrek aan onderhoud bedreigen de honderden Subak-systemen op Bali. De bron van de Subak is een watertempel, vanaf daar wordt het grondwater verspreid naar lager gelegen landerijen van verschillende boeren. Veel boeren verkopen hun land voor de commerciële ontwikkelingen waardoor de velden van anderen droogvallen.

Het Subak-systeem volgt de principes van de Tri Hita Karana-filosofie, waarin mens, natuur en de spirituele wereld samenkomen. Behalve voor watermanagement zorgt het Subak-systeem ook voor harmonie in de gemeenschap. In tijden van nood wordt collectief besloten wie het water het hardst nodig heeft.

Bron: blog -inclusief filmpje – van Step Vaessen op Al Jazeera
Meer lezen: UNESCO


Foto: cc

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief