Het RTRS-label voor verantwoorde soja is nietszeggend. Dat blijkt althans uit een onderzoeksrapport over projecten van sojateelt. Op dit moment vindt de jaarlijkse conferentie van de Round Table and Responsable Soy plaats in Londen. Volgens GM Freeze, Friends of the Earth en Corporate Europe Observatory laat het rapport zien dat het label geen enkele voordelen biedt voor mens of milieu. “Ontbossing wordt niet tegengegaan en pesticidegebruik wordt niet verminderd. Kleine liefdadigheidsprojecten worden aangevoerd als bewijs van ‘goede relaties met de gemeenschap’, terwijl er tegelijkertijd giftige bestrijdingsmiddelen gespoten worden tot op slechts 30 meter van woningen”, zeggen de onderzoekers.

Het RTRS (Round Table and Responsable Soy) is een certificeringssysteem waar multinationals als Monsanto en Cargill en de Nederlandse bedrijven Unilever, Ahold en Friesland Campina bij aangesloten zijn. Ze streven naar import van 100% ‘verantwoorde’ soja in 2015.

Foto: cc

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief