Een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature beschrijft hoe de stengel van de nieuwe rijstsoort zich vliegensvlug uitrekt als ze onder water komt te staan. Een van de wetenschappers, Motoyaki Askikari van de Nagoya Universiteit in Japan zegt: “De impact is enorm.” Deze vondst kan de productie van rijst flink laten toenemen in Azië en Afrika. Daar heeft dertig tot veertig procent van de oogsten te kampen met incidentele overstromingen of hoog water. “De boeren kunnen geen rijst planten in het regenseizoen omdat de stekjes niet overleven in het hoge water”, verduidelijkt Ashikari.

rijstIn Nature beschrijft collega-wetenschapper Laurentius Voesenek hoe de Japanse geleerden de ‘snorkelgenen’ ontdekten in overstromingbestendige rijst en deze genen plaatsten in rijst met een hoge opbrengst. De ‘snorkels ‘ zijn holle stengels die er voor zorgen dat de plant gassen kan uitstoten en zo kan ‘ademen’ onder water. In tijden van overstromingen kunnen de ‘snorkel’ rijst planten tot wel 25 centimeter per dag groeien.

Bekijk ook de animatie van de snorkelrijst bij de BBC

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief