“Smart Energy rocks!”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De startup entrepreneur als rock star – bij Rockstart doen ze er alles aan om het oprichten van een bedrijf cool en hip te maken. Ook de energiemarkt –bepaald niet de meest sexy branche – verdient zijn rocksterren.

Tijdens de Smart Energy Demo Day presenteerden negen start-ups hun plannen aan 250 potentiële investeerders, experts en de pers. In de voormalige fabriekshallen van Stork en Kromhout in Amsterdam-Noord schalden gierende gitaren door de speakers, vormden draaiende stage lights het entree naar de zaal en op het podium prijkt een groot stalen beeld van het symbool van rockers aller landen én Rockstart: een vuist met gestrekte pink en wijsvinger. “Rock on dude!”

De Demo Day is het hoogtepunten van het Smart Energy Accelerator programma van Rockstart (zie kader). Doel is om start-ups uit heel de wereld in honderd dagen klaar te stomen voor een vliegende start.

Rockstart Accelerator

 

Rockstart, opgericht in 2011, wil startups helpen om “sneller en meer succesvol te worden in hun eerste 1000 dagen”. De incubator helpt ze door gezamenlijke werkruimte te verschaffen, trainingen te organiseren en ze aan mentoren en investeerders te koppelen.

 

Een belangrijk onderdeel zijn de ‘accelerators programs’ waarin de start-ups worden voorzien van “kapitaal, kantoorruimte, gespecialiseerde kennis en toegang tot een breed netwerk van mentoren, partners en investeerders”. Het is de tweede keer dat ‘smart energy’ centraal staat.

 

Rockstart Accelerator werd in 2012 gelanceerd en heeft al bijna veertig start-ups geholpen die samen meer dan 15 miljoen euro aan vervolginvestering hebben opgehaald. Voorbeelden zijn Peerby en 3D Hubs. In ruil voor deelname geven de start-ups 8 procent van hun aandelen aan Rockstart.

Snelkookpan
De muziek zwelt aan en knipperende schijnwerpers verlichten het podium: show time. Vanuit de zaal klinkt gejuich en gejoel als Yme Bouma van Rockstart het podium betreedt. “Van de meer dan 204 aanmeldingen uit heel de wereld hebben deze negen start-ups het gered!” Gejuich en gejoel.

“Ze komen uit Mexico, Slovenië, Egypte, Italië, Groot-Brittannië, Cypres en Nederland”, vervolgt Bouma. “Na honderd dagen in onze snelkookpan hebben ze hun idee scherp gekregen, de basis van hun bedrijf gebouwd en nu zijn ze klaar voor uw investeringen.”

Smart Energy – technieken die de overstap naar minder energieverbruik en schone energieproductie mogelijk maken – vormt volgens Bouma een interessante groeimarkt. “Deze startups laten zien dat de energietransitie interessante kansen biedt voor ondernemers. Daarnaast zien we dat er steeds meer aandacht voor bedrijven op het gebied van schone en slimme energie komt vanuit investeerders.”

Give it up
Het is tijd voor de eerste pitch. “Give it up forrrrrrr… Capacity Energy!!!” Oprichter Huib Wurfbain vertelt over zijn bedrijf dat het mogelijk maakt voor bedrijven en consumenten om energie te kopen als deze het goedkoopst is. Door de opkomst van zonnepanelen en windmolens wordt het aanbod van energie instabieler, terwijl de vraag constant blijft. Maar deze vraag hoeft lang niet altijd constant te zijn: denk aan vrieshuizen die niet altijd op volle kracht gekoeld hoeven te worden. Als er weinig zon- en windenergie is, zou dat koelhuis minder energie kunnen verbruiken om zo vraag en aanbod beter op elkaar te laten aansluiten. Capacity Energy ontwikkelt software en een markplaats waar vraag en aanbod flexibel op elkaar worden afgestemd.

“Dit is mijn favoriete slide”, zegt Wurfbain tijdens zijn power point-presentatie, “wij hebben zelf nauwelijks fysieke bezittingen. Dat is goed nieuws voor u, investeerder, want met relatief weinig investeringen kunnen wij groot worden. Wij zijn de Airbnb van de energiemarkt.”

Na zijn laatste slide roept de speaker weer op tot applaus voor de volgende rockstarter, totdat alle negen entrepreneurs hebben gepitcht (zie kader voor een overzicht van de startups).

Foto Evert Nieuwenhuis

Corona’s
Dan volgt het belangrijkste moment van de dag: de entrepreneurs en de investeerders ontmoeten elkaar bij standjes achterin de zaal. Terwijl Joel García Galán van het Mexicaanse WireWatt (zie kader) wacht op de eerste investeerder, vertelt hij hoe hij de afgelopen honderd dagen heeft beleefd. “Intens, het is keihard werken. Maar we hebben zoveel geleerd. Met name de mentoren – experts uit het Rockstart-netwerk – hebben ons geholpen om ons businessplan scherper te krijgen.”

Hebben Nederlandse adviseurs verstand van de Mexicaanse markt voor zonne-energie? “Niet speciaal, maar die kennis heb ik zelf al. De Nederlandse mentoren hebben ons vooral veel geleerd over de financiële kant van ons businessplan. Dat zit nu veel sterker in elkaar.”

Daar komt iemand aan die eruit ziet als een investeerder. García: “Would you like a Corona, sir?”

Mohamed El-Fatatry van Masar | Foto Evert Nieuwenhuis

Serial entrepneur
Even verderop staat Mohamed El-Fatatry van Masar, een startup die grond koopt van Egyptische landeigenaren om zonnepanelen op te plaatsen. Tijdens zijn pitch verkocht hij zijn bedrijf als niets minder dan “one of the greatest opportunities of the 21st century.”

Masar is naar eigen zeggen een ‘serial entrepreneur’, dit is zijn vierde startup. Had het Rockstart Acceleratorprogramma hem nog wel wat te leren? “Meer dan ik zelf verwachtte. Tijdens het bootcamp heb ik enorm veel opgestoken over de markt voor duurzame energie. Je leert veel van de andere startups, maar ook van de mentoren. Zo wilden we eerst zonnepanelen op huizen plaatsen, tot een ervaren mentor ons adviseerde om dat niet te doen, omdat je dan veel te veel contracten moet sluiten. Nu kopen we kleine stukken land op aan de randen van grote steden. Dat is inderdaad veel slimmer.”

Een welgesteld uitziende man loopt op El Fatatry af. “Kom eens bij me langs, wij investeren wel meer in Egypte. We zitten op de Herengracht, vlakbij Rockstart.” Glimmend neemt El Fatatry zijn visitekaartje in ontvangst.

Foto Evert Nieuwenhuis

"Start ups that will rock the world"

 

Deze startups presenteerden hun bedrijf op de Smart Energy Demo Day.

 

  • WireWatt (Mexico) brengt zonne-energie projecten en kapitaalmarkten samen. WireWatt zorgt ervoor dat er sneller en vaker zoninstallaties op huizen kunnen worden geplaatst. Zo wordt het mogelijk om ook in gebieden als Mexico (vroeger niet toegankelijk voor buitenlandse investeerders) te investeren in zonne-energie.
  • Bleeve (Nederland) is een sociale online marktplaats voor het energiezuinig en comfortabel maken van je woning. Bleeve helpt jou als huiseigenaar om de beste energiebesparende maatregelen te ontdekken voor jouw specifieke woning. Vervolgens kan je als huiseigenaar eenvoudig een betrouwbare aanbieder vinden op basis van reviews van mensen uit de buurt. Als huiseigenaar kan je vervolgens vrienden en buren uitnodigen om het proces samen op te pakken en te profiteren van groepskorting. Ook laat Bleeve zien wat de mogelijkheden zijn voor lokale subsidies en financiering.
  • Naarmate er meer zonnepanelen en windturbines op het elektriciteitsnetwerk worden aangesloten, wordt het aanbod van opgewekte elektriciteit onstabieler en moeilijker voorspelbaar. Capacity Energy (Nederland) helpt bedrijven die hun elektriciteitsconsumptie kunnen variëren om deze flexibiliteit te verwaarden zonder dat hun bedrijfsprocessen in gevaar komen. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd; processen en systemen die normaal gezien constant draaien, worden door Capacity Energy aangestuurd om meer elektriciteit te consumeren gedurende tijdsintervallen dat de elektriciteitsprijs laag is (overschot aan elektriciteit op het net) en om minder te consumeren gedurende tijdsintervallen dat de elektriciteitsprijs hoog is (te kort aan elektriciteit op het net).
  • Entelligo (Italië) is een app die is ontwikkeld om het voor verkopers op de energiemarkt makkelijker te maken groene oplossingen aan de man te brengen tijdens een huisbezoek: het genereert op een snelle en gemakkelijke manier een voorstel dat de klant inzicht geeft in de voorspelde opbrengst van de investering. Die offerte kan dan ook direct worden getekend.
  • Finch Buildings (Nederland) maakt gezond, duurzaam vastgoed dat zo flexibel is als lego. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt gebouwen die zich kunnen aanpassen aan verschillende omgevingen en omstandigheden. Van studentenhuisvesting tot hotels en van zorg tot vakantiewoningen; het modulaire systeem maakt het mogelijk om verschillende gebouwen te realiseren.
  • Masar (Finland) werkt samen met landeigenaren om zoninstallaties te bouwen in de buurt van grote steden, waar de vraag naar (zonne-)energie hoog is. Er zijn dan minder grote installaties en infrastructuren nodig dan in afgelegen woestijngebieden, waarvoor grote investeringen nodig zijn. Masar opereert voornamelijk in zonrijke gebieden als het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
  • Swuto (Groot-Brittannië) vergelijkt de prijzen van aanbieders en zorgt ervoor dat je als gebruiker automatisch bij de goedkoopste aanbieder terecht komt. Het enige dat je hoeft te doen is je aan te melden; de besparingen lopen vervolgens vanzelf binnen. Op deze manier hoopt Swuto dat meer mensen zullen overstappen op groene energie.
  • Viridom (Cyprus) wil mensen de controle geven over hun energieverbruik. Met een cloud-based systeem en slimme algoritmes verzamelt en verwerkt Viridom data als energieverbruik en -productie, energieprijzen en persoonlijke behoeftes om de apparaten (nu met name thermostaten) in het huis slimmer te maken. Viridom fungeert daarmee als bouwsteen voor de intelligente huizen van de toekomst.
  • Zenodys (Slovenië) maakt het makkelijker dan ooit om nieuwe toepassingen voor ‘the Internet of Things’ (IoT) te ontwikkelen: het zorgt ervoor dat je apparaten kunt laten samenwerken zonder daarvoor te hoeven programmeren. Zenodys verbindt zowel oude als nieuwe apparaten met het internet, zodat je ze op verschillende geautomatiseerde manieren kunt inzetten in je huis of kantoor, of zelf professionele IoT applications kunt ontwikkelen.

    Bron: Rockstart

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons