Sloppenwijk wordt kunstwerk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een volledige favela (sloppenwijk) transformeren tot een gigantisch kunstwerk, dat is de droom van kunstenaarsduo Haas&Hahn.

De Nederlandse Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn maakten in 2006 hun eerste muurschildering in de wijk Vila Cruzeiro in Rio de Janeiro. De afbeelding van een jongetje met een vlieger siert de gevels nog steeds, al moest de schade die door kogels veroorzaakt werd wel worden hersteld. Haas&Hahn willen de muren in de favela, getekend door de strijd tussen drugsbendes en de politie, kleurrijker maken.

Een heel plein
Het duo heeft inmiddels al een hele straat beschilderd en internationale bekendheid verworven door hun project in de favela Santa Marta in 2010. Daar namen ze met behulp van jongeren uit de wijk een heel plein onder handen, en versierden de gevels van 34 huizen met grafische patronen in felle kleuren. De jongeren werden opgeleid en betaald, en waren op die manier vrijwel een jaar van een inkomen verzekerd.

Een miljoen
De favela kwam door het project voor het eerst op een positieve manier in het nieuws. Naast de media kwamen ook toeristen naar Santa Marta om de schilderingen te bekijken. Volgens Urhahn voelden de bewoners zich eindelijk weer trots op de wijk. Dit jaar gaan de twee aan hun droom beginnen. Via crowdfunding haalden ze ruim 100.000 dollar op om van start te gaan, al hebben ze naar eigen zeggen ongeveer een miljoen nodig om de hele favela Vila Cruzeiro te schilderen. 

[[{“fid”:”23665″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:333,”width”:500,”style”:”width: 259px; height: 172px; float: left;”,”alt”:”Heesterveld”,”title”:”Heesterveld”,”class”:”media-element file-default”}}]]Amsterdam-Zuidoost
Niet alleen in Rio de Janeiro sieren kleurrijke gevels de wijk. In Amsterdam-Zuidoost staat het wooncomplex Heesterveld, dat door Floor Wesseling met een mix van blauw, groen, paars en geel beschilderd is. Heesterveld  is een van de wooncomplexen in de Bijlmer die op de slooplijst stonden, maar door de crisis ging de sloop voorlopig niet door.

Creatief centrum
Woningcorporatie Ymere besloot vervolgens om van de plek een creatieve broedplaats te maken, en trok met behulp van stadspionier Eva de Klerk nationale en internationale creatievelingen aan. Een deel van het complex biedt nu woon- en werkruimtes aan jonge creatieve ondernemers. Van een verloederd en onveilig stukje stad is Heesterveld een bruisend creatief centrum geworden.

 

Lees hier meer over favela painting en hier over Heesterveld

Foto’s: (cc) & (cc)

[[{“fid”:”23664″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”8 YEARS OF HAAS & HAHN”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons