CNV actie extreme werkdrukHuishoudelijk werk is zwaar werk. En wat erger is: Huishoudelijk werk wordt niet serieus genomen. In veel landen worden de rechten van huishoudelijk werkers niet of nauwelijks erkend. Huishoudelijk werkers maken extreem lange dagen, worden onderbetaald, mishandeld en geïntimideerd. Het zijn vaak vrouwen, (illegale) immigranten en kinderen die dit zware werk doen. Het is moeilijk om hen te bereiken, omdat ze in particuliere huishoudens werken en vaak inwonend zijn. CNV Internationaal steunt vakbonden die huishoudelijk werkers wereldwijd organiseren. Hoe we dat doen:

Huishoudelijk werk fonds
CNV Internationaal heeft een speciaal fonds voor huishoudelijk werk geopend. Partnerorganisaties kunnen een bijdrage uit dit fonds aanvragen. Zo kunnen ze nieuwe projecten starten om deze kwetsbare groep sterker te maken. Vakbondsorganisaties in Sri Lanka, Colombia en Zuid-Afrika hebben al de eerste initiatieven genomen.

Lobby
Het is ook hard nodig de rechten van huishoudelijk werkers in wetten vast te leggen en zo te waarborgen. Daar dringt het CNV op aan bij nationale overheden, de Europese Unie en de ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie van de VN.

Campagne
CNV Internationaal wil ook dat in Nederland bekend is hoe moeilijk de positie van huishoudelijk werkers wereldwijd is. Daarom is CNV Internationaal gestart met de campagne 'Maak huishoudelijk werk schoon'.

Teken de petitie!
CNV Internationaal vindt dat er een einde moet komen aan de onmenselijke werk- en leefsituatie van veel huishoudelijk werkers. Mee eens? Steun dan de actie voor huishoudelijk werkers in Sri Lanka en teken de petitie op www.schoonwerk.nl. De NWC (National Workers Congress) biedt deze petitie aan bij het Ministerie van Arbeid in Sri Lanka.

CNV Internationaal

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief