Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

De felgekleurde plastic zakjes lijken onlosmakelijk verbonden te zijn met het Afrikaanse continent, maar niets is minder waar voor Rwanda. Al vijf jaar lang is deze ‘bag in de ban’. Hiermee is Rwanda een leidend voorbeeld in het wereldwijde gevecht tegen de niet-afbreekbare plastic zakken.

Het kan wel 1000 jaar duren voordat zo’n tasje is afgebroken. In de tussentijd verstoppen deze boosdoeners de rioleringen en zorgen ze voor stilstaande waterplassen. De ideale broeikas voor malariamuggen. Voor Rwanda was dit ecologische gevaar reden genoeg om de plastic tas vanaf 2008 te verbieden.

Wat volgt is een succesverhaal. ‘De steden liggen er fantastisch proper bij’, vertelt Koen Peeters. De schrijver van Duizend heuvels, een roman over Rwanda, bracht veel tijd door in het land. ‘Ik heb echt geen enkele persoon met een plastic zak zien rondwandelen.’

Steeds meer Afrikaanse landen volgen en ook de VS en China gaan meedoen in de strijd. Alleen Europa blijft nog wat achter.

 

Lees meer bij Mondiaal Nieuws

Foto: upena

 

 

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)