De grootste toename van MDR-tbc heeft plaats in de voormalige Sovjet-republieken. Bakoe, hoofdstad van Azerbeidzjan, spant de kroon. Daar bestaat bijna een kwart van alle nieuwe tuberculosegevallen uit de MDR-variant.

Samen met hiv/aids verspreidt zich in Afrika ook een tuberculose-epidemie. De longziekte is daar de hoofdoorzaak van sterfte onder hiv-geïnfecteerden. Maar precieze cijfers ontbreken goeddeels. In slechts zes landen bleken voldoende instrumenten en geschoold personeel te zijn om de juiste diagnose te stellen.

Mario Raviglione, directeur van WHO-afdeling Stop TB roept op tot een 'frontale aanval' met een specifieke aanpak van medicijnresistente tuberculose. De organisatie maakt zich zorgen dat bij het achterwege blijven daarvan, ook het aantal gevallen van extreemresistente tuberculose (XDR-tbc) verder zal toenemen. Deze vrijwel onbehandelbare vorm van de longziekte is inmiddels in 45 landen vastgesteld.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief