Redenen waarom de persvrijheid in Nederland achteruit gaat

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De persvrijheid wordt meer dan ooit bedreigd. Dat blijkt uit de persvrijheid index van Verslaggevers zonder Grenzen (Reporters without Borders). In bijna twee derde (62,2%) van de 180 landen in de index is de situatie verslechterd. Ook in Nederland is de persvrijheid achteruit gegaan. Hoe komt dat? 

Persvrijheid indexBurundi, Egypte en Bahrain zakken naar de zwarte plekken: de persvrijheid in deze landen wordt geclassificeerd als ‘heel slecht’. In Griekenland, Panama en Italië is het nu beter met de persvrijheid gesteld dan vorig jaar. Nederland komt na Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken op de vijfde plaats.  

Nederland zakte van de tweede naar de vijfde plaats. Een van de redenen voor de lagere ranking is de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). De wet staat inlichtingen- en veiligheidsdiensten vaker en makkelijker toe om informatie af te tappen van telefoongesprekken. Ook mogen de diensten de informatie langer bewaren (drie jaar). Het gevolg is dat het voor journalisten moeilijker wordt om hun bronnen te beschermen.

Een andere reden is dat journalisten in Nederland steeds vaker worden bedreigd. Met name als journalisten de berichtgeving rondom publieke debatten als migratie en Zwarte Piet op zich nemen, krijgen zij te maken met bedreigingen. Soms wordt hen zelfs verboden om verslag te doen van congressen of evenementen.

Vandaag presenteert voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer een nieuw onderzoek waaruit wederom blijkt dat het aantal bedreigingen van Nederlandse journalisten is toegenomen. De daders zijn vaak ‘gewone burgers’, maar ook overheden in zowel Nederland als in het buitenland maken zich schuldig. Een factsheet van het onderzoek vind je hier.

[[{“fid”:”55916″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:381px; width:424px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Cijfers uit het onderzoek van Alex Brenninkmeijer

Foto header: flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons