Recycled Island: groen eiland gebouwd op oceaanafval

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het afval dat in zee ronddobbert staat ook wel bekend als ‘plastic soep’  en beschadigt de mens en het zeeleven. “Het milieuaspect is heel belangrijk voor mij. Dat afval komt nooit meer aan land en er is niemand die het opruimt.”, zegt Ramon Knoester van architectenbureau Whim in Rotterdam.

Wetenschappers hebben berekend dat er in de oceanen zo’n 44 miljoen kilo aan plastic afval ronddobbert. Knoester wil het afval eerst verzamelen. Daarna gaat hij het ter plekke recyclen tot holle elementen die gebruikt kunnen worden als bodem voor een eiland ter grootte van Haïti. Zijn creatieve architectengeest vult het plaatje verder in.

Recycledisland_urban_WEB 250
Bekijk de slideshow

Natuurlijke leefomgeving
Knoester zat begin augustus in het tv-programma ‘On Air’ toen hem gevraagd werd wanneer het eiland af moest zijn. “Over vijf jaar”, antwoordde hij met een stalen gezicht. “Of ik dat zei met een knipoog? Nee, ik was bloedserieus”, vertelt hij aan de telefoon.Wie een blik werpt op zijn website ziet dat het hem menens is. Hij weet wie er gaan wonen en hoe de omgeving eruit zal zien. De zon, het water en de wind zorgen voor elektriciteit. Compost en zeewier zijn andere belangrijke natuurlijke hulpbronnen. Recycled Island moet een duurzaam en vooruitstrevend project worden.

Geld
De droom is mooi maar het belangrijkste ontbreekt nog: plastic. “We willen een goedkope en efficiënte manier vinden om het afval uit de oceaan te halen. Een absolute voorwaarde is dat de methode niet schadelijk is voor het zeeleven.” Hij krijgt wel mailtjes van onderzoeks- en recyclebedrijven, maar tot iets concreets is het nog niet gekomen. “We verwachten na de zomer wel meer reacties te krijgen.” Publiciteit krijgt hij in ieder geval wel, zowel in binnen- als buitenland. Investeerders zullen er ook moeten komen.

“Winstgevend zal het nooit worden, dat kan investeerders misschien tegen houden. Ik doe het niet voor de winst. Ik wil een levensgroot probleem oplossen en tegelijkertijd iets moois doen.” Begin volgend jaar moet er een prototype van het eiland komen op zee. “Daarna kan het snel gaan”, weet Knoester zeker.

Beeld: Ramon Knoester, Architectenbureau Whim

Bekijk een video over de plastic soep in de ocean (bron: Netwerk/ IMARES):

 

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons