Dierenrechtengroeperingen probeerden het al vaker maar voorheen zonder succes: de gevangenschap van dieren aanvechten op basis van een zogeheten ‘habeas corpus petitie’. De petitie wordt normaliter gebruikt als middel om de onrechtmatige gevangenschap van mensen aan te vechten. Vorige maand besloot een rechter in een soortgelijke zaak in New York nog dat Tommy, een chimpansee, niet als een persoon kan worden gezien.

De uitspraak van de Argentijnse rechter houdt in dat in ieder geval Sandra wettelijk als een persoon moet worden gezien met zekere basisrechten, en niet tegen haar wil in in een dierentuin mag worden vastgehouden. Dierenactivisten reageerden enthousiast op de uitspraak van de rechter. Ze hopen dat hiermee een precedent is ontstaan dat de vrijlating van veel andere gevangen dieren mogelijk maakt.

De woordvoerder van de dierentuin waar Sandra verblijft wilde tegenover Reuters geen commentaar geven over de rechterlijke uitspraak. Het bedrijf heeft tien dagen om hoger beroep aan te tekenen.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief