Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dierenrechtengroeperingen probeerden het al vaker maar voorheen zonder succes: de gevangenschap van dieren aanvechten op basis van een zogeheten ‘habeas corpus petitie’. De petitie wordt normaliter gebruikt als middel om de onrechtmatige gevangenschap van mensen aan te vechten. Vorige maand besloot een rechter in een soortgelijke zaak in New York nog dat Tommy, een chimpansee, niet als een persoon kan worden gezien.

De uitspraak van de Argentijnse rechter houdt in dat in ieder geval Sandra wettelijk als een persoon moet worden gezien met zekere basisrechten, en niet tegen haar wil in in een dierentuin mag worden vastgehouden. Dierenactivisten reageerden enthousiast op de uitspraak van de rechter. Ze hopen dat hiermee een precedent is ontstaan dat de vrijlating van veel andere gevangen dieren mogelijk maakt.

De woordvoerder van de dierentuin waar Sandra verblijft wilde tegenover Reuters geen commentaar geven over de rechterlijke uitspraak. Het bedrijf heeft tien dagen om hoger beroep aan te tekenen.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief