Rampenprogramma’s in werking

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Rode Kruis is momenteel in alle getroffen gebieden actief. "Naar Sumatra zijn zo snel mogelijk 200 vrijwilligers gestuurd", vertelt persvoorlichtster Eva Smits van de hulporganisatie. "Direct na de beving was het internationale vliegveld gesloten, maar vanochtend is een grote groep hulpverleners in het gebied aangekomen. Omdat het gebied vaker te maken heeft met aardbevingen, bestaan er ook al allerlei rampenprogramma’s, die direct in gang gezet zijn." Op Samoa, de Filippijnen en in Vietnam is de hulpverlening al volledig op gang gekomen.

Oorsprong
De tyfoon en de aardbevingen staan volgens Femke Goutbeek, seismologisch wetenschapster van het KNMI, los van elkaar. "In tegenstelling tot tyfoons,

tsunami2
Foto: Rode Kruis

zijn aardbevingen niet weersgebonden", legt ze uit. "Bevingen kunnen daardoor ook niet voorspeld worden. We weten echter wel in welke gebieden aardbevingen vaak voorkomen, en Indonesië is er daar één van. De zwaar getroffen stad Padang op Sumatra ligt precies op een breuklijn, en is daarom erg kwetsbaar."
"Aardbevingen komen vanuit het binnenste van de aarde. De frequentie is willekeurig; soms volgen een aantal bevingen elkaar op, dan gebeurt er weer een hele tijd niets. De twee aardbevingen bij Sumatra hebben vermoedelijk wel invloed op elkaar gehad, maar de beving in Samoa staat los van deze twee. Wel kan het zijn dat de aardbeving in Samoa, die de hele wereld even liet trillen, de andere bevingen als het ware aangewakkerd heeft. Dat wordt nu nog onderzocht", vertelt Goutbeek.

Tsunami
Bij Samoa volgde op de beving een tsunami, die grote overstromingen veroorzaakte. Hoewel de Indonesische autoriteiten na de beving bij Sumatra ook een tsunami-alarm instelden, is dat kort daarna weer ingetrokken. "Het ontstaan van een tsunami hangt samen met bepaalde eigenschappen van een aardbeving. De beving moet bijvoorbeeld onder water

plaatsvinden, en de zeebodem moet een verticale beweging maken, naar boven of naar beneden. Door die beweging zakt een kolom water als het ware plotseling naar beneden, waardoor aan het oppervlak een golf ontstaat. Een tsunami ontstaat echter alleen als de zeebodem niet te diep is. De beving bij Samoa vond plaats op een diepte van 30 km, maar de beving bij Sumatra op wel 85 km. Dat is te diep om een tsunami te doen ontstaan" legt Goutbeek uit.

Het Rode Kruis heeft vandaag een rekening geopend om geld in te zamelen

Het Nederlandse Rode Kruis opent rekening 6868 voor de slachtoffers van de overstromingen in de Filipijnen, Vietnam en Samoa en de aardbeving op Sumatra, Indonesië.

voor de hulpverlening in alle getroffen gebieden. Het geld zal voornamelijk gaan naar noodhulp. "Nederland heeft ook een specialist op het gebied van shelter voorzieningen gestuurd: iemand die alles weet van het snel verschaffen van onderdak. Het is belangrijk dat iedereen zo snel mogelijk weer in zijn eerste levensbehoeften kan voorzien: huizen moeten opgebouwd worden, er moet voedsel komen, medische voorzieningen en zelfs keukenmateriaal" aldus Eva Smits.

Helaas is het onmogelijk om aardbevingen te voorkomen of zelfs te voorspellen. Dit soort natuurrampen zal in de toekomst dus zeker nog vaker plaatsvinden. "Het is de onvoorspelbare kracht van de natuur", concludeert Goutbeek.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons