Prijs voor meest racistische artikel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het gewraakte artikel stond in de Paraguayaanse krant La Nacion. Volgens het artikel hebben de indianen een wegkwijnende cultuur en is het hoog tijd dat ze wat beschaving wordt bijgebracht. Het stuk betwijfelt zelfs of de inheemse bevolking van het Zuid-Amerikaanse land wel mensen kunnen worden genoemd. 

 

Indianen in Paraguay

De bevolking van Paraguay bestaat voor 95 procent uit mestiezen, dat zijn mensen van gemengde Europese en Indiaanse oorsprong. Naast Spaans is het guarani een officiële taal in Paraguay.

Paraguay Ayoreoindiaan
Ayoreo indiaan

Daarnaast leven er naar schatting 200 indiaanse gemeenschappen in Paraguay. Tot hen behoren onder andere de Ayoreo-Totobiegosode, de Maka en de Toba-Maskoy. In het regenwoud van Paraguay worden af en toe ook nog stammen ontdekt die voorheen niet eerder in contact met de buitenwereld zijn geweest.

Rechtvaardiging van misbruik

"Deze prijs gaat niet over de bevordering van politiek correct taalgebruik, maar wil een concreet probleem waarmee inheemse volkeren kampen, aan de kaak stellen," stelt Stephen Corry, de directeur van Survival International, een organisatie die opkomt voor de rechten van inheemse volkeren wereldwijd. "Racisme ondersteunt en rechtvaardigt vaak schendingen van de rechten van inheemse volkeren. Denk aan het afpakken van hun grond, uitbuiting en zelfs moord. Dit artikel laat zien dat racisme in de media nog steeds bestaat, zelfs onder mensen die beter zouden moeten weten."

 

Oorkonde
De 'most racist article of the year award' is een onderdeel van de campagne van Survival International om racistische typeringen van inheemse volkeren in de media wereldwijd aan de kaak te stellen. De prijswinnaar ontvangt een oorkonde met een citaat van Luther Standing Bear een schrijver van Sioux afkomst: "In al die jaren dat indianen wilden zijn genoemd zijn we het niet geworden."

Survival International

La Nacion

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons