President Donald Trump is slecht nieuws voor de planeet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met Donald Trump als president van de Verenigde Staten, staat de toekomst van onze planeet op het spel, zo stelt de Amerikaanse nieuwssite Vox. Met de veel besproken documentaire Before the Flood van Leonardo diCaprio nog vers in ons geheugen, zouden we ons grote zorgen moeten maken over de plannen van de nieuwe president op het gebied van klimaatverandering: volgens Trump een ‘Chinese hoax’.

Geen overheidsgeld meer voor groene energie en weg met reguleringen die Obama instelde om de CO2-uitstoot van de VS terug te dringen: het is slechts een greep uit de plannen van Trump. Tijdens het eerste presidentiële debat ontkende hij zijn uitspraak dat klimaatverandering is 'bedacht' door de Chinezen, maar de tweet uit 2012 staat nog steeds online.

Naar de klote

“De broze maar wezenlijke vooruitgang die de wereld in de afgelopen acht jaar heeft geboekt op het gebied van klimaatverandering, loopt nu het gevaar om naar de klote geholpen te worden”, zo schrijft Vox vlak na de uitkomst van het verkiezingsspektakel. De ondertoon is bezorgd en ontdaan. De standpunten van Trump over klimaatverandering zouden door de populaire media genegeerd zijn. Die hielden zich afgelopen tijd druk bezig met het e-mailschandaal van Hilary Clinton.

Ook wil Trump de VS terugtrekken uit het historische klimaatakkoord van Parijs. Technisch gezien kan het land zich gedurende de presidentstermijn van Trump niet terugtrekken, maar in de praktijk kan hij de afspraken wel negeren. Het is mogelijk dat China en India zich minder zullen inspannen voor het akkoord, als het rijkste land ter wereld dit ook niet doet. In het beste geval gaat de voortgang minder snel. In het slechtste geval, aldus Vox, stort het akkoord in en komt een opwarming van de aarde van vier graden of meer, heel dichtbij.

En nu?

Met een meerderheid van republikeinen in het Witte Huis en het Senaat is het erg waarschijnlijk dat Trump zijn plannen ook daadwerkelijk kan doorvoeren. In dat scenario zal de VS een extra 3,4 miljard ton CO2 uitstoten ten opzichte van Clintons voorstellen, zo berekende Lux Research

Maar ondanks dat is er ook nog reden voor hoop. Staten als California en New York streven nog steeds hun eigen, ambitieuze klimaatmaatregelen na. Het is mogelijk dat deze zo succesvol blijken te zijn dat andere staten volgen. Daarnaast worden windenergie, zonne-energie en elektrische auto’s wereldwijd steeds goedkoper, waardoor ze toch de niet-duurzame opties overrulen. En in het allerberste geval is het zelfs mogelijk, zo besluit Vox, dat Trump en de republikeinen van gedachten veranderen, en erkennen dat klimaatverandering een wezenlijk probleem is dat serieus genomen moet worden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons