Potentiepil levert meer op dan tbc tablet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Index geeft een overzicht van de toegankelijkheid van medicijnen voor mensen in ontwikkelingslanden. Voor de Index werden 27 bedrijven onder de loep genomen. "De ranglijst laat verbeteringen zien op het gebied van bijvoorbeeld medicijnontwikkeling voor tropische ziekten en een rechtvaardiger prijsbeleid. Maar tegelijk wordt duidelijk dat de sector als geheel nog een weg heeft te gaan", aldus Wim Leereveld, oprichter van de Index. Er wordt relatief weinig geïnvesteerd in onderzoek naar, en medicijnen voor ontwikkelingslanden omdat bedrijven niet zeker zijn van wat het uiteindelijk oplevert.

Volgens Annelies den Boer van Wemos, een organisatie die opkomt voor recht op gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, is het positief dat er door de Index aandacht is voor de situatie. Maar, zo zegt zij, "het pakt niet de oorzaak van het probleem aan. Het is tijd dat er een fundamentele verandering gaat plaatsvinden. Het moet de moeite waard worden om te investeren in verwaarloosde ziekten zoals de Chagas ziekte, dat gebeurt nu veel te weinig." Aan deze ziekte overlijden zo’n 20.000 mensen per jaar.

Impotentie en depressie vs.
malaria en tbc

Wim Leereveld stoorde zich aan het feit dat de grote farmaceuten ontwikkelingslanden grotendeels links lieten liggen. Liever richten deze ondernemingen zich op typische westerse ziekten als impotentie en depressies.

Oprichter Leereveld heeft dan ook een missie met de Index, vertelde hij eerder aan onzeWereld. De twee miljard mensen in ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot medicijnen, moeten er toegang tot krijgen.

Europa vs Amerika
Uit de vandaag gepubliceerde Index blijkt dat Europese farmaceutische bedrijven meer doen om medicijnen beschikbaar te stellen aan inwoners van ontwikkelingslanden, dan hun Amerikaanse concurrenten. De Europese voorsprong neemt echter af. In de Index van 2010 komen zes van de tien best scorende bedrijven uit Europa. Twee jaar geleden waren dit er nog zeven.

Op één staat dit jaar, evenals in 2008, GlaxoSmithKline uit het Verenigd Koninkrijk. Zij doen dus het meest om de toegang tot essentiële medicijnen te vergroten. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk Merck & Co. (Verenigde Staten) en Novartis (Zwitserland). Zij zijn beiden één plaats gestegen in vergelijking met de vorige Index.

Belangrijk hulpmiddel
De organisatie Access to Medicine citeert met instemming de assistent Directeur-Generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarin deze het belang van de Index onderstreept. "De Acces to Medicine Index beoordeelt onafhankelijk hoe afzonderlijke farmaceutische bedrijven de universele toegang tot medicijnen bevorderen, en is daarom een belangrijk hulpmiddel om hun bijdrage aan de oplossing van het probleem te vergroten", aldus Carissa Etienne.

Het overzicht van de Access to Medicine Index 2010:

index

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons