Poolse migranten geven hun bloed voor Engeland

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Sinds enige tijd is er onrust onder Europese migranten in het Verenigd Koninkrijk. Na de recente overwinningen van de extreem rechtse en vooral xenofobische UKIP van Nigel Farage, is nu ook de regering van premier Cameron begonnen om de stroom arbeidsmigranten naar Engeland als problematisch aan te merken.  De migranten zouden misbruik maken van uitkeringen en te vaak zwart werken. Bovendien zouden het er veel te veel zijn en zouden ze Engelse mensen op de arbeidsmarkt verdringen. Dat alles wordt breed uitgemeten in het gepolariseerde politieke debat. Om de onrust onder migrannten nog wat aan te wakkeren is er ook nog een referendum aangekondigd over een eventuele uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat UK-EU-exit referendum zou de positie van veel migranten uit de Europese Unie wel eens ernstig kunnen verslechteren. 

Positieve bijdrage onderbelicht
In het Engelse migrantendebat is maar bar weinig aandacht voor de positieve bijdrage die de 6 miljoen migranten in Engeland leveren aan de Engelse samenleving en economie. Het Poolse Sobieski Instituut becijferde dat de meer dan half miljoen Polen in Engeland jaarlijks voor meer dan 1 miljard euro bijdragen. Ook zijn de Europese migranten bereid werk te doen wat veel Engelsen niet willen doen. De Engelse BBC deed om dat te bewijzen een sociaal experiment waarbij verschillende werklozen op een landbouwbedrijf aan het werk werden gezet. Van de twintig aan het werk gezette werklozen waren er aan het einde van het experiment nog maar vijf over, drie van Slowaakse komaf en twee van Poolse komaf.

Alle Engelse werkelozen zaten voor het einde van het experiment weer warm bij de kachel.

 

Ook het feit dat vele Poolse migranten ook nog eens een actieve bijdrage aan de Engelse samenleving leveren wordt zwaar ondergewaardeerd.

Staking
Steeds meer arbeidsmigranten zien in dat ze in Engeland gediscrimineerd en uitgebuit worden. Hoe beter de migranten de Engelse regels en wetten kennen hoe duidelijker ze zien dat ze een tweederangs positie innemen. Gemiddeld ontvangen Poolse migranten een 40 procent lagere beloning dan de statistische Engelsman. Bovendien werkt meer dan 30 procent van deze migranten onder zijn of haar niveau. De Engelse landbouw en de toeristische sector leunen zwaar op het werk van Poolse migranten. Een aantal Polen kwam dan ook met het idee om een nationale staking van arbeidsmigranten te organiseren van één dag, zodat de Engelsen zouden merken wat hun bijdrage was. Maar veel Polen vonden dat toch weer wat te ver gaan, de staking en geplande demonstratie liepen dan ook op niets uit.

Bloeddoneren voor aandacht
Als alternatief ontstond de actie #polishblood, waarin Polen met een bloeddonatie op donderdag 20 september bij de Engelse gezondheidsdienst NHS zouden laten zien dat ze er zijn. Een actie die naadloos aansloot bij de roep van  de directeur van de bloed- en transplantatie dienst van de NHS om 204.000 nieuwe bloeddonoren. Veel Poolse migranten hebben dan ook op donderdag hun bijdrage geleverd en onder #polishblood op Twitter en op de Facebook pagina van British Poles kunnen honderden foto´s bekeken worden van Polen die een bloeddonatie doen. De Britse media hebben de actie in ieder geval breed opgepakt.  

Sentimenten
De bloeddonatie actie lijkt een zeer behoorlijk succes te zijn geworden. In Nederland hadden dergelijke acties minder succes . De meeste migranten hebben er helaas niet zoveel vertrouwen in dat ze met demonstraties hun positie kunnen verbeteren. Er was in Engeland ook een aantal Polen die aangaven dat hun voorvaderen in de Tweede Wereldoorlog al meer dan genoeg bloed voor de ondankbare Engelsen hadden vergoten en dat het nu welletjes was.  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons