Op ons netvlies staat Omran Dagneesh, 5 jaar oud

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Aleppo zitten twee miljoen mensen in de val. Door de hevige gevechten is er geen aanvoer van voedsel, water en medicijnen. De voorraden zijn uitgeput.

Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling: “De belegering van Aleppo en andere steden in Syrië is zo misdadig dat ik er eigenlijk geen woorden meer voor heb. Er moet een onmiddellijk staakt-het-vuren komen zodat we hulp kunnen verlenen. Het is World Humanitarian Day, maar wat we zien is oneindig menselijk leed, historische aantallen vluchtelingen, grote tekorten aan geld om hulp te verlenen, dusdanig gevaarlijke situaties dat we niet bij de slachtoffers van conflicten kunnen komen om hulp te verlenen, bombardementen op scholen en ziekenhuizen en omgekomen hulpverleners.

Ook bij de VN is het geduld op. Al na acht minuten beëindigde de speciale VN-gezant voor Syrië gisteren in Genève overleg op hoog niveau over humanitaire hulp. De Mistura achtte het “zinloos” te vergaderen zolang de gevechten doorgaan en het verlenen van noodhulp onmogelijk is.

De oorlog in Syrië heeft 400.000 levens gekost. Op dit moment zijn 13,5 miljoen mensen afhankelijk van noodhulp, onder wie 6 miljoen kinderen.

Stichting Vluchteling verleent sinds 2012 noodhulp aan ontheemden in Syrië, in samenwerking met het International Rescue Committee. De focus van ons werk ligt op medische noodhulp en psychosociale zorg. 

Tineke Ceelen: "We doen wat we kunnen, maar het is niet genoeg. We moeten méér en betere hulp verlenen, en hebben geen tijd te verliezen."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons