Op naar een duurzaam regeerakkoord

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Eind september 2015 zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) aangenomen. Zeventien doelen die voor 2030 een eind moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. De doelen gelden voor alle landen, dus ook Nederland moet aan de slag. Bij ons valt er bijvoorbeeld nog veel te bereiken op het gebied van klimaatverandering, duurzame energie en gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Maar willen we echt naar een eerlijke en duurzame wereld in 2030 dan moet ook de politiek hier concreet werk van maken, vinden Partos en de Groene Zaak. 

De Duurzame OntwikkelingsdoelenWat zijn de SDGs? Hoe zijn ze opgesteld? En wat doet Nederland met de doelen? Wil je meer weten over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen? Neem dan een kijkje op www.sdgnederland.nl 

 

werelddoelen

Beleid toetsen aan de werelddoelen

De twee organisaties willen via een zo groot en divers mogelijke coalitie van bedrijven en maatschappelijke organisaties druk uitoefenen op de onderhandelaars om de SDGs een centrale plaats te geven in het regeerakkoord. Ondertekenaars van de oproep dringen aan om de volgende punten op te nemen in het regeerakkoord: al het beleid moet getoetst worden op de mate waarin het bijdraagt aan de 17 doelen; het kabinet zorgt voor een belastingstelsel met minder lasten op arbeid en meer lasten voor vervuiling en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen; internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen moet gestimuleerd worden en het kabinet keert terug naar een volwaardig budget voor ontwikkelingssamenwerking zodat ook ontwikkelingslanden de SDGs kunnen behalen.

Belastingverschuiving van arbeid naar grondstoffen, wat betekent dit?Door het zwaarder belasten van vervuiling en verspilling van grondstoffen en het verlagen van de belasting op arbeid, zal degene die meer vervuilt ook meer betalen. Deze belastingverschuiving fungeert als stimulans voor duurzame businessmodellen en creëert ruimte voor nieuwe werkgelegenheid. Bron: FD

Meedoen?

Organisaties als VodafoneZiggo, Arcadis, FNV, Alliander, de Erasmus Universiteit, Natuur & Milieu, Geelen Counterflow, Tony’s Chocolonely en Cordaid hebben al gehoor gegeven aan de oproep. Wil je ook ondertekenaar worden? Ga dan naar deze website en doe mee. OneWorld ondersteunt de oproep zelf ook. 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons