Oeganda vreest strenge mediawet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens minister van Informatie Kabakumba Masiko is de nieuwe wet noodzakelijk om de kwaliteit van de Oegandese journalistiek te bewaken. Op een Pan-Afrikaanse conferentie in maart zei de minister dat de Oegandese media de vrijheid hebben misbruikt en dat het noodzakelijk is om de regelgeving aan te passen. "Bij vrijheden horen verantwoordelijkheden. De media zullen zich aan de regels moeten houden en zich verantwoordelijk moeten opstellen."

Het wetsvoorstel voorziet in een nieuw aan te stellen Raad voor de Media, die moet toezien op de kwaliteit en correctheid van de Oegandese journalistiek. Om een nieuwe eenjarige licentie te verkrijgen moet een medium de nieuwe raad overtuigen dat het beschikt over adequate technische middelen en bewijs leveren van sociale, culturele en economische waarde. Een licentieaanvraag kan geweigerd worden als de raad meent dat dit nodig is voor de nationale veiligheid, stabiliteit en eenheid, of om ‘economische sabotage’ een halt toe te roepen.

internetcafe
Foto: Esther Dyson

Ongrondwettelijk
Volgens professor Fredrick Jjuuko, gespecialiseerd in mediarecht aan de Makerere universiteit in Kampala, zijn de maatregelen die de minister wil nemen in strijd met de grondwet. "Journalisten moeten bewijzen dat ze een journalistieke opleiding hebben genoten en mogen niet over een strafblad beschikken. De grondwet geeft iedereen het recht op vrijheid van meningsuiting, maar nu wordt dat voorbehouden aan burgers met een academische graad. Dat is oneerlijk."

Ook David Dadge, directeur van het in Wenen gevestigde Internationaal Pers Instituut (IPI) is kritisch over het wetsvoorstel. "Het is moeilijk te begrijpen hoe de wet in zijn huidige vorm, de Oegandese media zal toelaten om hun fundamentele rol uit te voeren, zoals het controleren van de overheid en het voorzien van het publiek van informatie." Ook is hij van mening dat de nieuwe wet veel schade aanricht aan de reputatie van Oeganda binnen de internationale gemeenschap.

Artikel 29
Bezorgde Oegandese mediaorganisaties hebben zich verenigd in de ‘Coalitie Artikel 29’, genoemd naar het artikel in de Oegandese grondwet waarin de vrijheid van meningsuiting is vastgelegd. De nieuwe organisatie hoopt verdere inperking van de vrijheid van de media te kunnen voorkomen.

Foto boven: Flickr cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons