Op het nul-roepie biljet staat dat de drager ervan belooft om nimmer smeergeld aan te nemen of te geven. De lokale bevolking wordt aangemoedigd om het nul-roepie biljet te overhandigen als ambtenaren om een ‘fooitje’ vragen, in de hoop dat zij hun verzoek terugtrekken uit schaamte. Inmiddels circuleren er al duizenden van deze nepbiljetten in de Zuid-Indiase stad Chennai.

 

Op de site van 5thpillar.org, een organisatie die door Anand is opgericht om corruptie tegen te gaan, staan meerdere succesverhalen over de nul-roepiebiljetten. Zo hoefde een inwoner van de stad Chennai wiens auto door de politie was weggesleept na het laten zien van het nul-roepiebiljet ineens niet 800, maar de officiële boete van 150 roepie te betalen.

 

Lage salarissen

Veel ambtenaren in India moeten het doen met een laag salaris en hebben vaak zelf ook smeergeld moeten betalen om een baan bij de overheid te krijgen. Om dit geld terug te verdienen, vragen ambtenaren op hun beurt weer ‘fooien’ aan de burgers.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief