Nepalese geuren in de Dapperbuurt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Reportage: Jotja Bessems, 2"40 

Een recept voor dahl baat met een curry van aardappelen en bloemkool

Benodigdheden (voor 4 personen)

• Voldoende rijst (bij voorkeur basmati) • 2 afgestreken koffiekopjes gedroogde linzen • 4 a 5 grote aardappelen • 1 kleine bloemkool • 3 teentjes knoflook • Verse gember (ongeveer even veel als knoflook) • 1 ui • 1 tomaat • een rood pepertje• zout • masala currypoeder • water.

Dahl

Was de linzen en breng ze met een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg naar smaak royaal zout en currypoeder toe. Laat het geheel onder af en toe roeren lange tijd koken totdat de linzen kapotgekookt zijn en de dahl de gewenste dikte heeft. (Een goede dikte is iets dunner dan erwtensoep)

Baat

Kook de rijst gaar volgens de instructies. Laat deze vervolgens enkele minuten afkoelen in de pan.

Groentencurry

Schil en was de aardappelen, maak de bloemkool schoon en schil de gember. Snijd vervolgens de aardappelen, bloemkool en tomaat in stukken. De ui, knoflook en gember dienen in kleine stukjes gesneden te worden. Verhit olie in een wok en bak de aardappelen en bloemkool. Strooi wel een ruime hoeveelheid currypoeder en wat zout over het geheel. Voeg na enige tijd de knoflook, gember en uien toe en bak dit enkele minuten mee. Voeg naar smaak het pepertje toe. Voeg vervolgens 1 a 2 koffiekopjes water toe en sluit de wok af met een deksel. Laat het geheel vervolgens op een middelgroot vuurtje bijna droog koken. Voeg op het laatst de stukken tomaat toe. De daahl baat is nu klaar.

De rijst en curry worden normaal gesproken op een bord opgediend. De dahl wordt als saus voor de rijst gebruikt. Wil je nu echt op zijn Nepalees eten dan zul je het bestek in de lade moeten laten liggen. In Nepal is het namelijk de gewoonte om de daahl baat met de rechterhand te eten. Om dit te doen kneed je de baat met daahl en curry tot een bolletje, welke je met je duim je mond in dient te schuiven. Eet smakelijk!

Tip: In plaats van bloemkool kun je ook andere groenten, zoals brocolli , spinazie of bonen gebruiken. 

Bron: http://www.nepal2006.eu/

Nepalese keuken

De Nepalese keuken lijkt erg op de Indiase.  Indiaas eten is scherper gekruid en gevarieerder. In Nepal eet men twee maal daags dit gerecht, dat 'dhal baat' heet. De rijst en de dhal (linzensoep) wordt gegeten met curry gemaakt met groenten van het seizoen, vaak spinazie en bloemkool.

De Nepalese keuken is overwegend vegetarisch, bij speciale gelegenheden eet men kip of geit.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons