De meerderheid van de kiezers wil dat het energiebeleid van kabinet-Rutte duurzamer wordt. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Zo wil 76 procent van de kiezers dat Nederland meer gaat investeren in duurzame energiebronnen, zoals wind, zon en planten.

Ook de meerderheid van de PvdA– en VVD-stemmers vindt dat de overheid meer moet investeren in duurzame energie. 82 procent van de PvdA-stemmers vindt het belangrijk. Voor de VVD-stemmers geldt dit voor 71 procent van de kiezers. Kiezers van D66 vinden de investering het belangrijkst; 90 procent is voorstander.

Energiebesparing is voor 45 procent van de Nederlandse kiezers van belang. Ook hiervoor geldt  dat de D66-stemmers er het meeste waarde aan hechten; in totaal 61 procent. De kiezers van de VVD (39 procent) en de PVV (38 procent) vinden het minder belangrijk. 

In vergelijking met andere Europese landen, scoort Nederland laag gelet op schone energie. Gemiddeld wordt 14,1 procent van de Europese energie als schoon bestempeld. In Nederland is dit 4,5 procent. Alleen Groot Brittannië, Malta en Luxemburg scoren lager. Van de omliggende landen scoort Denemarken hoog met een percentage van 26 procent. 

66 procent van de kiezers, wil dat Nederland bij één van de landen gaat horen die procentueel gezien de meeste schone energie opwekt. Van de PvdA-stemmers vindt 75 procent het belangrijk. Voor de kiezers van de VVD, geldt dit voor 61 procent. D66 scoorde ook hier het hoogst; 84 procent van de stemmers vindt het van belang. 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief