Nederlander genomineerd voor Green Challenge

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is een spannende week voor Sanne Castro, afgestudeerde van de TU Delft in energiebeleid en -management. Nu is hij een zogenaamde ‘technostarter’: iemand die een onderneming drijft, of de start ervan voorbereidt, op basis van een nieuwe technische vinding. Die technische vinding is het vernieuwde biogassysteem waarmee hij vrijdag meedingt naar de hoofdprijs de Green Challenge."Biogassystemen bieden veel kansen voor ontwikkelingslanden, maar ze worden vaak nog inefficiënt uitgevoerd. Daardoor is de investering voor mensen op het platteland te hoog", vertelt de finalist. Toch kan de implementatie van biogassystemen de levenskwaliteit van vooral vrouwen op het Afrikaanse platteland sterk verbeteren.

Noodzaak

 PICNIC is hét jaarlijkse internationale multimedia-evenement in Amsterdam. Het is gericht op creativiteit en innovatie en vormt een platform voor uitwisseling, inspiratie en ontdekking voor mensen die zich bekommeren om onze toekomst en daaraan willen bijdragen.


"In veel Afrikaanse dorpen wordt op hout of houtskool gekookt. Vooral vrouwen en meisjes staan daardoor de hele dag in de zwarte rook. Er wordt wel gezegd dat dat even slecht is, als het roken van twee pakjes sigaretten per dag! Met de biogasinstallatie is geen hout meer nodig. Dat is voor de gebruikers gezonder. Ook hoeft er geen bos meer gekapt te worden. De hygiëne wordt verbeterd doordat toiletwater, mest- en ander gft-afval verwerkt wordt. En het restproduct dat overblijft bij de omzetting naar biogas kan gebruikt worden als meststof." Castro benadrukt dat het systeem, hoewel het zeker bedoeld is om bij te dragen aan een schonere wereld, ook noodzaak is voor veel huishoudens op het Afrikaanse platteland. "Het gaat hier ook om het verschaffen van een gas- en lichtvoorziening in het algemeen: veel dorpen hebben namelijk geen alternatieven. Voor hen is het een grote vooruitgang als ze op een voordelige manier hun eigen gas en licht kunnen opwekken."

 De andere vijf kandidaten zijn de Belgische Hjalmar van Raemdonck, de Britten Robert Matthams en Dean Gregory, de Amerikaanse Robin Chase en de Franse Michael Mathres. Kijk hier voor een beschrijving van hun ideeën om de klimaatverandering tegen te gaan.

Maar wat is nu eigenlijk nieuw aan de uitvinding van Sanne? "De insteek is dat de installatie goedkoop en gemakkelijk is. Mensen hoeven slechts een kleine aanbetaling te doen, verder wordt de installatie gefinancierd via microkredieten. Het apparaat is gemakkelijk aan te sluiten, het is een soort bouwpakket dat je zo in elkaar kunt klikken. Het kan snel gebruikt worden en zichzelf dus ook snel terugverdienen. Het is gemaakt van kunststof, waardoor het veel gemakkelijker te installeren en te transporteren is dan de gemetselde variant waar nu mee wordt gewerkt. De levensduur van beide installaties is even lang: 15 jaar. De installaties worden geproduceerd in een lokale fabriek, en vanuit daar ook gedistribueerd. Boeren die met een kleine installatie beginnen, kunnen later ook eenvoudig uitbreiden."
greenchallengesannecastro
Uitvoering
Mocht Sanne Castro de finale van de Green Challenge winnen, dan kan hij direct aan de slag met de uitvoering. Alles is geregeld: van het partnerschap met de lokale fabriek in Tanzania, tot de investeerders voor de microkredieten.

"Met dit plan krijgen mensen de mogelijkheid hun eigen leven te verbeteren", gelooft Sanne. Ook als hij niet wint, zal hij het plan op de markt brengen met zijn bedrijf SimGas. Zonder het geld van de Green Challenge zal dat alleen wat langer gaan duren. Sanne Castro is echter positief: "We zijn al heel erg blij dat we genomineerd zijn."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons