08_NedD1228_pt2
Foto: Roel Burgler

De hoge score is vooral te danken aan de omvang en de kwaliteit van de hulp, het steunen van investeringen in ontwikkelingslanden en het milieubeleid. Direct na Nederland volgen drie Scandinavische landen. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is, uiteraard, 'blij' met de koppositie. De Commitment to Development Index is een initiatief van het onafhankelijke Amerikaanse onderzoeksinstituut Center for Global Development.

Op een heel andere manier vervult Nederland nóg een voortrekkersrol: als voorzitter van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In oktober kozen de lidstaten van UNHCR Nederland voor een jaar als voorzitter van het dagelijks bestuur. Dit past mooi in het beleid om extra aandacht te geven 'aan mensenrechten in het algemeen en de rechten van vluchtelingen in het bijzonder', zei de Nederlandse permanent vertegenwoordiger in Genève. Als voorzitter gaat Nederland zich onder andere inzetten voor een betere bescherming van vluchtelingen en ontheemden. Ook zal Nederland werken aan duurzame oplossingen en exitstrategieën voor vluchtelingenoperaties die langere tijd in beslag nemen.

Voor meer info: www.cgdev.org en www.mfa.nl/gev

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief