Een ruimteontvanger zal de vlucht van kleine vogels en insecten observeren waardoor natuurrampen als vulkaanuitbarstingen en aardbevingen eerder aangekondigd kunnen worden.

De organisatie achter het plan is onderzoeksteam Icarus. De onderzoekers gaan komend jaar op het International Space Station (ISS) een radio-ontvanger installeren. De ontvanger registreert de trek van vogels en insecten.

Graadmeter
Oorspronkelijk wilde Icarus met die ontvanger de migratie van deze dieren in kaart brengen. Maar nu blijkt dat de vluchtpatronen vaak een graadmeter zijn voor dreigende vulkaanuitbarstingen of aardbevingen.

De ontvanger vangt signalen op van bijvoorbeeld bijen en zangvogels, die zijn uitgerust met minuscule radiozenders die werken op zonne-energie. De radio-ontvanger verzamelt de gegevens en de onderzoekers kunnen aan de hand van de gegevens natuurrampen voorspellen.

Dieren
Volgens de Duitse Uschi Müller, coördinator van het project, is het bekend dat dieren tektonische activiteiten van de aarde voelen aankomen. Als je vogels en andere dieren in risicozones uitrust met dergelijke zenders kan dat waardevolle informatie opleveren: “Als we op die manier aardbevingen en vulkaanuitbarstingen kunnen voorspellen, kan dat de inwoners bijvoorbeeld vijf uur extra tijd geven om het rampgebied te ontvluchten”, zegt Müller.

Lees meer op The Guardian
Foto: Captured Writer

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief