Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Blond en groot, zo dachten de meeste inwoners van Frankfurt dat de mysterieuze ‘HannsM’ eruit zou zien. De weldoener verstopte de afgelopen maanden briefjes van 50 euro in de Duitse stad en liet de schatzoekers in de waan dat hij het geld had geërfd en nu weggaf. Via Twitter gaf hij aanwijzingen waar het geld gevonden kon worden.

Dit weekend maakte “Hanns” zich bekend. Hij blijkt de 38-jarige Eritrese migrant Zerai Abraham. Hij werd bij zijn actie geholpen door Eritrese migranten die nog maar net in Duitsland zijn gearriveerd. Zo gaf Petros, die nog geen jaar in Europa is, 50 euro “als dankbaarheid dat hij in zo’n veilig land mag verblijven”.

Winactie via twitteraccount Eritrese vluchteling

Terugkijkend zijn de plekken waar Abraham het geld verborg verwijzingen naar de route die Eritrese vluchtelingen afleggen om naar Europa te reizen. Zo koos hij de Egyptische ambassade als verwijzing naar de ontvoeringen in de Sinaï-woestijn (en geruchten van bijbehorende orgaanroof). Elders moesten schatzoekers letterlijk naar de overkant van het water om de beloning te vinden – net als de duizenden bootvluchtelingen die vanuit Libië oversteken naar Italië. De laatste vindplaats, een hek, was een verwijzing naar Hans Conrad Schumann – een in Duitsland ‘beroemde’ vluchteling die vlak voordat de Berlijnse muur werd gebouwd over het prikkeldraad sprong en naar West-Berlijn vluchtte.

De vluchtelingen die de hekken naar Europa overklimmen zou je ook kunnen zien als helden, vindt Abraham. Zijn eindboodschap: Als mensen in het rijke Duitsland urenlang in de kou zoeken om 50 euro te vinden, dan moeten ze toch begrijpen waarom wij een reis naar Europa maken als ons leven en onze vrijheid worden bedreigd.

Meer bij Frankfurt Allgemeine.

sanne_terlingen_hires

Over de auteur

Onderzoeksjournalist

Sanne Terlingen is onderzoeksjournalist voor OneWorld. Ze won de Loep aanmoedigingsprijs 2013 voor haar verhaal over kindersekstoerisme in …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief