Zangeres Sherifa Gunu in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Achtergrond

Ghanese muzikanten zoeken inspiratie voor natuurbehoud

Natuurbescherming gecombineerd met watervoorziening? In de Waterleidingduinen kan dat. Een Ghanese delegatie strijkt er neer om ideeën op te doen voor het behoud van het Atewa-bos in eigen land.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“What is a ‘dune’? Is it a sort of reservoir?” vraagt Obour nieuwsgierig terwijl we in een busje over de droge, hobbelige padden van de Waterleidingduinen rijden. Obour is een bekende Ghanese hiphopartiest die begin augustus een bezoek aan Amsterdam brengt, samen met twee andere muzikanten, op uitnodiging van de Nederlandse tak van International Union for Conservation of Nature (IUCN). De muzikanten lobbyen voor het behoud van het Atewa-bos. Dit reservaat herbergt zeldzame natuur en is een bron van water voor vijf miljoen Ghanezen. En het staat onder druk vanwege een deal die de overheid met China sloot.
Obour heeft geen ongelijk als hij een duin voor een waterreservoir aanziet. Boswachter Martin Jonkers legt uit dat het water eerst uit de Rijn wordt gehaald, wordt voorgezuiverd en vervolgens de duin in wordt gepompt. “Daar wordt het water gedurende drie maanden door het duinzand op een natuurlijke manier verder gezuiverd. Vervolgens stroomt het naar de zuiveringsinstallatie, waar het technisch schoongemaakt wordt. Uiteindelijk wordt het als leidingwater getransporteerd naar Amsterdammers en bewoners van de omliggende dorpen. Jaarlijks wordt er zeventig miljoen kubieke meter water gezuiverd.”
Obour en Sherifa Gunu.
“Hoe groot is dit gebied? Zevenhonderd voetbalvelden? Echt?” De Ghanese zangeres Vera Hamenoo-Kpeda, beter bekend als MzVee, kan het moeilijk geloven. “En dit wordt beschermd om een miljoen mensen van water te voorzien? Wow!”
MzVee geniet van de zon.
Het reservaat Atewa strekt zich uit over de oppervlakte van bijna 35.000 voetbalvelden. Maar het altijdgroenbos kan snel krimpen als de Ghanese regering start met de massale ontginning van bauxiet, de belangrijkste bron voor aluminium.
Daryl Bosu, adjunct-directeur van natuurorganisatie A Rocha, noemt de houding van de Ghanese overheid political stubbornness. “Ze willen de deal erdoorheen drukken, ondanks het toenemende protest van de gemeenschap in Ghana en erbuiten. Daarnaast belooft de regering banen te creëren, maar dat is populistisch geklets. We ontginnen al ruim tachtig jaar mineralen. Maar het zijn meestal grote bedrijven die dat doen. Ze nemen nauwelijks Ghanezen in dienst. Er hebben misschien 250 mensen een baan in de mijnbouw gevonden. Werken in die sector vereist bepaalde competenties – die hebben de meeste Ghanezen niet. Er zullen dus wel weer buitenlanders ingehuurd worden.”
Daryl Bosu voor een verzamelvijver Oranjekom.
Bosu ziet een totaal andere toekomst voor het gebied. “Er zijn zoveel mogelijkheden voor groene ontwikkeling, zoals agro-projecten. Waarom zou je het natuurreservaat verpesten voor laagwaardig bauxiet? De ertslagen in Atewa zijn helemaal niet van de hoogste kwaliteit!” Een recente analyse van milieudeskundigen in samenwerking met Ghanese instellingen als Forestry Commission, Water Resources Commission, A Rocha en de Nederlandse IUCN toonde aan dat het oprichten van een nationaal park een veel hoger rendement zou opleveren voor de Ghanese economie dan de geplande bauxietontginning.

Waarom zou je het natuurreservaat verpesten voor laagwaardig bauxiet?

In Amsterdam sprak Bosu verschillende leiders van Ghanese bevolkingsgroepen (de zogenaamde chiefs) en overtuigde hen ervan om een petitie te ondertekenen die aan de Ghanese president wordt overhandigd. Daarin vragen de chiefs om het Atewa Range Forest veilig te stellen en het op te waarderen tot nationaal park. “Deze leiders genieten nog steeds een groot gezag in Ghana”, legt Heleen van den Hombergh van IUCN Nederland uit. Bosu gelooft ook dat de regering uiteindelijk zal bezwijken onder de protesten. “De wil van het volk zal zegevieren.”
Sherifa Gunu lest haar dorst met gezuiverd water.
Sherifa Gunu, een andere zangeres, geniet van een koude slok rechtstreeks van het kanaal waar gezuiverd water uitkomt. Gewone bezoekers hebben geen toegang tot deze zone waar het water het puurst is, vertelt Linda Mooij, communicatiemedewerker van Waternet. Gunu zet het liedje aan dat ze vorig jaar samen met Obour, MzVee en Van den Hombergh (ook jazz-zangeres en initiatiefnemer van Green Beat Performers, dat samenwerking tussen musici en natuurbeschermers bevordert) heeft gecomponeerd en zingt uit volle borst mee.

https://www.youtube.com/watch?v=ijUrA30aHEo

Muziek is een manier om mensen warm te maken voor het behoud van Atewa. MzVee geeft toe dat ze niets van de problematiek afwist tot ze benaderd werd door Obour, die president is van de Ghanese Muzikanten Unie. “Ik heb miljoenen volgers. Dan voel ik wel de verantwoordelijkheid om anderen te vertellen wat ik nu weet.”

Een deel van de delegatie reist door naar Parijs, om daar hun publiek bewust te maken. Na hun uitstapje naar Amsterdam hebben ze al wat ideeën opgedaan over hoe je natuurbehoud goed samen kan laten gaan met watervoorziening.

Atewabos in vizier van Chinese bedrijven

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons