Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Met mosselen en oesters de vervuilde rivieren en kanalen schoonmaken. Dat zijn ze van plan in New York.

In het Gowanuskanaal  hangt binnenkort een groot net bedekt met mosselen en oesters. De weekdiertjes, van nature echte waterfilteraars, worden daar ingezet om het water te reinigen.  Per uur filtert één enkele oester vijf liter water,  en mosselen kunnen zelfs nog veel meer aan. Dat kunnen de New Yorkse wateren wel gebruiken. Door regelmatige overstromingen van het rioolnetwerk, zijn de rivieren en kanalen in de stad sterk vervuild.

Geïnspireerd door de zuiverende kracht van schelpdieren, kwam stadsontwikkelaar Kate Orff op het idee om de diertjes als schoonmakers in te zetten. Samen met een groep vrijwilligers breit ze ‘mosselnetten’ die in het water worden geplaatst. Stikstof en andere vervuilende stoffen blijven achter in het weekdier. Of het voor de weekdiertjes zelf ook goed is  valt te betwijfelen, maar dankzij de filtering wordt het water helderder, waardoor planten meer licht krijgen en ook vissen beter kunnen overleven.

De eerste mosselnetten zakten begin november in het water. Consumptie van de beestjes is niet mogelijk. Daarvoor zijn ze te vervuild geraakt.

Lees meer bij Trouw.

 

Beeld: cc

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief